Academia 

Video for Media

Photos for Media

RSS  

Introduction of ASCR

Superlaser ELI

ELI

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

Open Science

otevrena.jpg

Věda u nás – věda v Moravskoslezském kraji

Při příležitosti zahájení vědeckého festivalu Týden vědy a techniky 2011 pořádaného Akademií věd České republiky bude ve středu 2. 11. 2011 v 15 hodin zahájena na Ústavu geoniky Akademie věd ČR výstava s názvem „Věda u nás (v Moravskoslezsku) pro Vás“. Prostřednictvím čtrnácti informačních panelů seznámí návštěvníky s nejvýznamnějšími vědecko výzkumnými projekty, jejichž nositeli jsou pracoviště vysokých škol a Akademie věd v Moravskoslezském kraji. Její vznik finančně podpořil Regionální koordinátor pro Podporu technických a přírodovědných oborů v Moravskoslezském kraji. Výstavu mohou shlédnout návštěvníci dalších akcí Týdne vědy a techniky pořádaných na Ústavu geoniky AV ČR, v. v. i. až do pátku 11.11.2011.

 

Výsledky vědy a technického pokroku nás provázejí v každodenním životě. Bereme je jako samozřejmost, o níž většina z nás dále moc nepřemýšlí. Badatelé žijí mezi námi, jen o nich víme velmi málo.
Cílem výstavy je představit vědeckovýzkumný potenciál Moravskoslezského kraje, ukázat, čím se zabývají vědecké týmy na zdejších univerzitách a vědeckovýzkumných institucích.
 
Přestože rozsah výzkumu v Moravskoslezsku rozhodně není malý, výstava je jedním z prvních pokusů zviditelnit aspoň několik základních kamenů pestré, byť zatím ne příliš viditelné mozaiky vědy v našem kraji.
 
Ta jednak vychází z tradičních oborů související s těžbou a získáváním surovin, ale zaměřuje se i na ochranu krajiny a péči o ni. Představují se ale i moderní obory materiálového výzkumu, progresivní technologie pro automobilový průmysl a technologie informační. Vznikající superpočítačové centrum bude patřit mezi významná světová vědecká centra.
 
Co bude k vidění?         
 
Laboratoře Ústavu geoniky AV ČR, v. v. i. v Ostravě - Porubě jsou vybaveny špičkovým vybavením v oblasti optické, laserové a infračervené mikroskopie. Moderní zobrazovací technika je doplněna o softwarové systémy pro snímání, zpracování a kvantitativní analýzu digitálního obrazu. Významnou součást zdejšího systematického výzkumu představuje digitální zobrazování geomateriálů a analýza jejich složení a mikrostruktury.
Další oblastí zájmu je zkoumání účinků vysokorychlostního vodního paprsku. Pronikl již do mnoha oborů lidské činnosti. Kromě běžně rozšířeného řezání nejrůznějších materiálů se používá také k čištění, odstraňování povlaků, nánosů a vrstev, velmi se osvědčil také při sanacích ocelových a betonových konstrukcí a při těžbě ušlechtilého kamene v kamenolomech.
Tradičním a dlouhodobým studiem Ústavu geoniky je měření deformací podzemních prostor a zjišťování vlivu geologie a lidských aktivit na pohyby zemského povrchu.  Analýzy otřesů v Ostravsko-karvinských dolech od roku 1989 spolu s metodami matematického modelování umožnily seskupit poznatky o hlavních příčinách důlních otřesů a byla navržena opatření k minimalizování jejich vzniku.
 
Významná skupina vědeckých projektů se zaměřuje na problematiku moderních způsobů získávání nerostných surovin a péči o životní prostředí.
Institut čistých technologií těžby a užití energetických surovin se bude rozvíjet podle motta „Evropa nestojí před rozhodnutím zda těžit či netěžit, ale jak těžit…“
 
Vznikající Institut environmentálních technologií by se měl stát vedoucím ekologickým výzkumným centrem pro transfer technologií v oblasti energetického využití odpadů včetně odstraňování produktů a hodnocení dopadů těchto technologií na prostředí.
 
V Centru pro studium dopadů environmentálních technologií na životní prostředí bude sledován charakter znečišťování vody, ovzduší a jeho dopad na živou i neživou složku prostředí.
 
Hlavním výzkumným zaměřením Katedry biologie a ekologie Přírodovědecké fakulty Ostravské Univerzity je komplexní výzkum životního prostředí v průmyslovém regionu Ostravska.
Na Katedře fyzické geografie a geoekologie PřF Ostravské univerzity se věnují výzkumu svahových deformací.
 
V regionu se však intenzivně rozvíjejí i nové moderní technologie, mezi něž beze sporu patří technologie informační.
Superpočítač IT4Innovations, bude v době svého dokončení (r. 2015) v první stovce nejvýkonnějších počítačů světa.
Gigantická kapacita 30 tisíc výpočetních jader bude sloužit k výzkumným účelům například v oblastech vývoje nových léčiv, ve vývoji konstrukce a optimalizace automobilových součástek, ale také například při modelování chování povodní a simulací znečištění ovzduší nebo dopravního zatížení.
Kapacitu superpočítače budou využívat také podniky, přičemž svůj zájem již avizovaly velké průmyslové společnosti.
Vybudování superpočítačového centra s excelentní úrovní výzkumu je pro celý moravskoslezský region zdrojem výrazné mezinárodní prestiže, spojené se zařazením do světových vědeckých center, s působením desítek zahraničních vědců, s posílením spolupráce s domácí i zahraniční aplikovanou sférou.
 
Regionální materiálově technologické výzkumné centrum svou činnost zaměřuje mimo jiné například na přípravu vysoce čistých materiálů, speciálních slitin a biomedicínských materiálů.  Zkoumá vliv nejrůznějších pochodů na užitné vlastnosti materiálů, provádí fyzikální a matematické modelování procesů tváření materiálů a aplikuje získané poznatky např. pro zařízení jaderné energetiky.
 
Studentské vozidlo StudentCar FireLine, které nese všechny znaky luxusního sportovního automobilu, za jaký by se nemusel stydět ani James Bond, je jedním z řady automobilů, které jsou sestavovány na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava, na Fakultě metalurgie a materiálového inženýrství, konkrétně v Ústavu progresivní technologií pro automobilový průmysl.
 
Cílem všech projektů je motivovat studenty ke spolupráci a zvýšit jejich podíl na výzkumu a inovacích.  zlepšit úroveň odborné přípravy budoucích vědecko-výzkumných pracovníků, zlepšit schopnost absolventů využívat pokročilé technologie a aplikovat nejnovější výsledky vědy do praxe.
Cílem projektů je také a nabídnout jim zajímavé uplatnění ve vědeckých týmech
V moravskoslezském regionu vzniknou dvě vědu popularizující centra.
Vědecko-naučné centrum Svět techniky vznikne v oblasti Dolních Vítkovic Zde budou umístěny interaktivní exponáty, které zábavnou a srozumitelnou cestou umožní seznámit se s tím, co je věda, jak funguje počasí, jak můžeme pomoci životnímu prostředí, co se skrývá pod pojmem „energie“, které inovace ovlivňují náš život, jak vypadá na konkrétních příkladech vysvětlená matematika a další zajímavé věci. Chystá se zde expozice „Svět civilizace“, kde budou reálné příklady strojírenských a hutnických výrobních technologií a možnost navštívit např. vysokou pec.
Projekt návštěvnického centra Vesmírná brána umožní stávající Hvězdárnu a planetárium Johanna Palisy přetvořit v moderní rekonstruované zařízení nabízející poznání zejména astronomie a dalších přírodovědných disciplín.
 
Kontakt:
Dr. Ing. Pavel Konečný, 731 463 945, konecpa@email.cz
Mgr. Ivana Češková, 733 627 889, ivana.ceskova@vsb.cz
 
Tisková zpráva ke stažení zde (PDF)
 

 

31 Oct 2011

The Academy of Sciences of the Czech rebublic - For media

Search

All intranet Current section