Academia 

Video for Media

Photos for Media

RSS  

Introduction of ASCR

Superlaser ELI

ELI

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

Open Science

otevrena.jpg

Slavnostní otevření kanceláře místopředsedy ERC prof. Pavla Exnera

Kancelář místopředsedy Evropské výzkumné rady (ERC) prof. Pavla Exnera byla ve čtvrtek 10. 11. 2011 slavnostně otevřena v budově Akademie věd ČR v Praze na Národní třídě. Vedle zástupců AV ČR a univerzit se otevření zúčastnili úspěšní žadatelé o granty ERC a též členové hodnoticích komisí ERC z České republiky. Prof. Pavel Exner při této příležitosti vystoupil s přednáškou zaměřenou na zaostávání nových členských zemí v této nejprestižnější evropské vědecké soutěži. V ní může úspěšný žadatel získat pro svůj tým až 2,5 mil. eur na pětiletý výzkumný program.

 
Porovnání výsledků republiky s jinými zeměmi s podobnou strukturou výzkumu dopadá značně tristně: v současnosti je v ČR pouze sedm těchto grantů. Pro srovnání – v Maďarsku získalo zmíněný grant 24 vědců, ještě lépe je na tom Velká Británie, např. univerzita v Cambridge se může pochlubit 67 granty.
 
Ze současných českých grantů patří AV ČR více než polovina. Může se pyšnit Josefem Michlem a Detlefem Schröderem z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, dále Tomášem Jungwirthem z Fyzikálního ústavu AV ČR a zatím posledním grantem, jenž získal Petér Szabó z Botanického ústavu AV ČR na projekt zabývající se historickou ekologií. Mimo AV ČR najdeme dva granty ERC na Univerzitě Karlově a jeden na VŠCHT.
 
Prof. Pavel Exner poukázal na to, že úspěch v soutěži ERC se stal hlavním kritériem, podle něhož se hodnotí kvalita evropských vědeckých institucí. Výsledky soutěže přetvářejí mapu vědecké Evropy a dlouhodobější zaostávání nás odsoudí trvale do role periferie. Jak prof. Exner v této souvislosti zdůraznil, je prvořadou povinností ředitelů ústavů, rektorů, děkanů a dalších odpovědných představitelů „pobízet své hvězdy a hvězdičky, aby vstoupily do soutěže; ani jeden potenciálně úspěšný uchazeč nesmí zůstat stranou“.
 
European Research Council je první celoevropskou grantovou agenturou pro financování hraničního výzkumu. Zaměřuje se na podporu špičkových výzkumníků napříč všemi vědními obory, aniž by jim byla předpisována témata. Jediným kritériem hodnocení je kvalita předkládaného projektu. Dosud bylo uděleno kolem 2250 takových grantů, v součtu představujících kolem čtyř miliard ze sedmi a půl eur, jež činí rozpočet ERC na léta 2007–2013. Prof. Pavel Exner zastává funkci místopředsedy od dubna letošního roku a jedním z jeho nejdůležitějších úkolů je koordinace sestavování a obnovy hodnoticích komisí z oblasti neživé přírody. Hlavním cílem kanceláře je poskytnout mu v této práci administrativní
podporu a potřebné zázemí.
 
111111-foto.jpg
 
Zde naleznete prezentaci k otevření nové kanceláře ERC v Praze.
 
Připravily: Evropská výzkumná rada a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

 

10 Nov 2011

The Academy of Sciences of the Czech rebublic - For media

Search

All intranet Current section