DETAILS OF THE ACHIEVEMENT
Přenos etalonové frekvence digitální družicovou televizní sítí
Ludvík Šojdr, Ph.D.; Jan Čermák, MSc.; Otokar Buzek, Ph.D.
Year: 1998
Nositelem etalonové frekvence přenášené televizními sítěmi na celém území ČR jsou synchronizační impulsy a barvonosná složka televizního signálu, které jsou frekvenčně navázané na státní etalon. K reprodukci etalonové frekvence na straně uživatele tak stačí běžný televizní přijímač, který může sloužit jako velice přesný sekundární frekvenční etalon. Přesnost reprodukce závisí především na fázové (časové) stabilitě přenosové cesty, která je u klasických pozemních sítí vysoká. Fluktuace jsou na úrovni pouhých 10 ns, čemuž odpovídá přesnost reprodukované frekvence v řádu 10–13 při průměrovacím intervalu 1 den. Při přenosu televizního signálu přes geostacionární družici se však tato přesnost nepřípustně zhoršuje. Příčinou je relativní pohyb družice vůči Zemi, který má za následek značné dopplerovské frekvenční posuvy dosahující v určitých intervalech relativních hodnot až 1×10–8. Zhoršení přesnosti může způsobit i digitalizace televizního signálu, a to především v souvislosti se zpracováním televizního signálu v digitálních přijímačích. V rámci grantu GA ČR č. 0448 byly degradační vlivy v digitální družicové síti studovány [1] a na základě výsledků tohoto studia byla navržena a realizována metoda potlačení dopplerovských posuvů [2], po jejímž zavedení lze využívat k přenosu etalonové frekvence i digitální družicovou televizní síť.
  1. Šojdr L., Čermák J., Buzek O.: Standard frequency dissemination via the digital satellite TV network. Proc. 1998 IEEE Frequency Control Symposium, Pasadena, USA, pp. 278–283.
  2. Buzek O., Čermák J., Šojdr L.: Zapojení družicového systému sdělování etalonové frekvence, patent ČR č. 284090, 20.9.1998 (spolu:)