Z monitoringu tisku

Při jmenování rady pro vědu Nečas porušil zákon

Kdo se mýlí v neutrinech, která jsou rychlejší než světlo?

EK schválila dotaci 2,3 miliardy korun na vědecké centrum BIOCEV


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

SAYING IT ...ON PAPER knižně

V listopadu vychází knížka anglických esejů bývalého oblíbeného lektora a zkušeného editora vědeckých textů Richarda Haase. Knížka má nejen klasickou tištěnou podobu, ale také elektronickou verzi. K vydání v Ústavu pro jazyk český ji připravil Akademický bulletin a k dostání bude v knihkupectví Academia.

richard_mensi.jpg

 

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2011  > květen  > Ocenění

Europa Nostra 2011

Evropská komise a sdružení Europa Nostra určily 27 vítězů ceny Evropské unie pro kulturní dědictví – ocenění Europa Nostra pro rok 2011. V kategorii „Mimořádné úsilí“ ji získal prof. Tomáš Durdík z Archeologického ústavu AV ČR, Praha.

22_1.jpg
Tomáš Durdík je významný specialista v oboru castellologie, tedy nauce o hradní architektuře. V pražském Archeologickém ústavu pracuje od roku 1970, pedagogicky působí na několika univerzitách, je členem mnoha mezinárodních i domácích vědeckých rad. Mimořádná je také jeho činnost publikační, redakční a editorská.

Předání cen se uskuteční 10. června 2011 v Amsterdamu za přítomnosti Androully Vassiliou, evropské komisařky pro vzdělávání, kulturu, mnohojazyčnost a mládež, a Plácida Dominga, světoznámého tenora a předsedy sdružení Europa Nostra. Šest ze sedmadvaceti vítězných projektů obdrží hlavní cenu za nejvýraznější počiny v oblasti ochrany kulturního dědictví pro rok 2011.
„Vítězové získávají ocenění za nejlepší výsledky, jichž bylo v Evropě dosaženo v oblasti památkové péče, výzkumu a vzdělávání, a rovněž za mimořádné úsilí jednotlivců i skupin. Kulturní dědictví je nedílnou součástí naší kulturní rozmanitosti a společné historie, neboť představuje pojítko mezi naší minulostí, přítomností a budoucností. Napomohlo tomu, že se Evropa stala významnou světovou turistickou destinací, a vý­-znamně přispívá k hospodářským výsledkům Unie,“ uvedla komisařka A. Vassiliou. Podle P. Dominga nemá evropské kulturní dědictví bez spojených dovedností a úsilí mnoha profesionálů a dobrovolníků a bez zapojení mladých lidí budoucnost. „Tyto ceny vyzdvihují jejich lásku, nadšení, péči a oddanost věnované ochraně krásy a ducha Evropy.“
27 vítězů vzešlo z téměř 140 předložených projektů z 31 zemí. Konečný výběr provedla porota nezávislých odborníků z celé Evropy. Každý ze šesti laureátů hlavní ceny obdrží 10 000 eur a pamětní plaketu za vítěz-nou budovu nebo cenu za vítězný projekt.
Kulturní dědictví představuje významný – a často nedoceněný – příspěvek k hospodářskému růstu a tvorbě pracovních míst. Tato oblast je důležitou součástí kultury a tvůrčích odvětví, která poskytují pracovní příležitosti pro 8,5 milionu osob v celé EU a podílejí se 4,5 % na tvorbě HDP v Evropě. Výdaje na péči o kulturní dědictví, vynakládané veřejnými i soukromými subjekty, představují odhadem pět miliard eur ročně. Z údajů zveřejněných Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) vyplývá, že 40 % celosvětového mezinárodního cestovního ruchu zahrnuje kulturní rozměr. Kulturní dědictví je rovněž důležitým zdrojem pro udržitelný rozvoj a sociální soudržnost.
Europa Nostra uděluje ceny s podporou programu EU Kultura, který od roku 2007 přispěl na spolufinancování projektů v oblasti kulturního dědictví částkou 26 milionů eur. V této oblasti též poskytují podporu další programy financované EU: Evropský fond pro regionální rozvoj přispívá v období 2007–2013 částkou tři miliardy eur na ochranu a zachování kulturního dědictví, 2,2 miliardy věnuje na rozvoj kulturní infrastruktury a 775 milionů na podporu kulturních služeb. Dalších 89 milionů poskytly od roku 1998 rámcové programy EU pro výzkum a technologický rozvoj.
Přehled všech vítězů za rok 2011 naleznete na http://www.europanostra.org/laureates-2011/.

Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i.