Z monitoringu tisku

Při jmenování rady pro vědu Nečas porušil zákon

Kdo se mýlí v neutrinech, která jsou rychlejší než světlo?

EK schválila dotaci 2,3 miliardy korun na vědecké centrum BIOCEV


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

SAYING IT ...ON PAPER knižně

V listopadu vychází knížka anglických esejů bývalého oblíbeného lektora a zkušeného editora vědeckých textů Richarda Haase. Knížka má nejen klasickou tištěnou podobu, ale také elektronickou verzi. K vydání v Ústavu pro jazyk český ji připravil Akademický bulletin a k dostání bude v knihkupectví Academia.

richard_mensi.jpg

 

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2011  > září  > Úvodník

Léto plné škol

„Jestliže mají učitelé pečovat o rozvoj tvořivosti žáků a studentů, musejí mít sami schopnost tvůrčího myšlení. Definic tvořivosti existuje celá řada, ale mezi její předpoklady patří jistě motivace, schopnost komunikace, potřeba seberealizace, dostatek energie, pracovní nasazení a také připravenost věnovat řešení problémů a vlastnímu vzdělávání svůj volný čas.“ Stále aktuálními slovy uvedl v roce 2005 prof. Miroslav Raab svůj článek o projektu Otevřená věda, s jehož myšlenkou logicky přišla Akademie věd ČR, aby si takto prozíravě připravovala budoucí vědecký dorost. Vzdělávání studentů i pedagogů získalo tradici a postupně se rozšířilo i na další obory, zejména do sféry obrovského dluhu učitelů historie: do soudobých dějin.

4_1.jpg
Fota: Marina Hužvárová, Akademický bulletin

Rovněž univerzity se pochopitelně věnují vzdělávání pedagogů, studentů a nejen jich. Jmenujme např. Univerzitu Karlovu v Praze, jejíž Přírodovědecká fakulta letos v premiéře zacílila i na žáky základních škol přírodovědeckým příměstským táborem, zatímco již 55. běh zažila proslavená Letní škola slovanských studií, kterou pořádá Ústav bohemických studií Filozofické fakulty.
Prázdniny ovšem neznamenají pedagogické prázdno ani v zahraničí. Intenzivně „učila“ např. Krétská univerzita, která pořádala v Heraklionu hned několik letních škol pro nejrůznější věkové i studijní kategorie, na něž se sjeli přednášející i frekventanti z celého světa. A jen na okraj – řečtí fyzikové vybudovali na Krétě v roce 1983 Ústav elektronických struktur a laserů IESL, jenž je členem konsorcia LaserLab Europe, stejně jako naše akademické laserové pracoviště PALS. Nepřekvapí tedy, že na Letní škole o laserech nechyběli na tomto ostrově v závěru prázdnin ani čeští odborníci na danou oblast fyziky.
Vzdělávací léto budiž pochváleno – v rámci jednotlivých vědeckých ústavů a jejich partnerských institucí se letních škol uskutečnilo nepočítaně. Bylo by zajímavé, kolika takových aktivit a kde se pracovníci AV ČR, ať už jako přednášející či posluchači, zúčastnili. Všude totiž současně zanechávají otisk naší Akademie.

MARINA HUŽVÁROVÁ