Z monitoringu tisku

Při jmenování rady pro vědu Nečas porušil zákon

Kdo se mýlí v neutrinech, která jsou rychlejší než světlo?

EK schválila dotaci 2,3 miliardy korun na vědecké centrum BIOCEV


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

SAYING IT ...ON PAPER knižně

V listopadu vychází knížka anglických esejů bývalého oblíbeného lektora a zkušeného editora vědeckých textů Richarda Haase. Knížka má nejen klasickou tištěnou podobu, ale také elektronickou verzi. K vydání v Ústavu pro jazyk český ji připravil Akademický bulletin a k dostání bude v knihkupectví Academia.

richard_mensi.jpg

 

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Evropská jarní škola o klíšťatech

V Parazitologickém ústavu BC AV ČR a na Přírodovědecké fakultě JU je výzkumu klíšťat a jimi přenášených původců infekčních onemocnění dlouhodobě věnována pozornost. Nepřekvapilo proto, že se v termínu od 30. května do 3. června 2011 vrátila po třech letech do Českých Budějovic evropská škola se zaměřením na biologii a ekologii klíšťat a jimi přenášených patogenů.

13_1.jpg
Oběfota: Archiv JU
Doktorandi programu POSTICK a další účastnící Evropské jarní školy při praktiku z anatomie a morfologie klíšťat.

Tentokrát se škola – uskutečnila se v rámci 7. rámcového programu EU (Marie Curie International Training Network) – stala programovou součástí mezinárodního konsorcia sedmi laboratoří (POSTICK: Post-graduate training network for capacity building to control ticks and tick-borne diseases – Postgraduální školicí síť pro vytvoření kapacity pro kontrolu klíšťat a klíšťaty přenášených onemocnění), které je určeno doktorandům a mladým vědeckým pracovníkům této oblasti infekční biologie.

13_2.jpg
Doktorand z Forschungszentrum Borstel v Německu a účastník evropské jarní školy Junlong Liu při sběru klíšťat v lokalitě České Budějovice

Mezigenerační setkání odborníků pod názvem POSTICK Spring School on Tick Biology and Ecology, České Budějovice 2011 sestávalo z bohatého programu přednášek pozvaných domácích i zahraničních odborníků (USA, Anglie, Španělsko, Slovensko) a workshopů zaměřených na praktické úlohy řešené přímo v laboratořích (moderní metody elektronové mikroskopie, biochemie proteáz, moderní postupy v chovech klíšťat atd.). Doktorandi a mladí vědečtí pracovníci z univerzit a výzkumných pracovišť z různých zemí Evropy (Německo, UK, Španělsko, Francie, Česká republika) po celý týden diskutovali nad otázkami, které se týkaly biologie a ekologie klíšťat a jimi přenášených onemocnění člověka a zvířat (evoluce klíšťat a jejich reprodukce, farmakologie klíštěcích slin, zpracování krve hostitele, mechanismy obrany/imunity klíšťat, viry, bakterie a prvoci přenášené klíšťaty, ekologie klíšťat a jimi přenášených nákaz, vakcíny proti klíšťatům a jimi přenášeným patogenům, pokročilé metody výzkumu v infekční biologii).
Nedílnou součástí jarní školy byla rovněž práce v terénu přímo ve vybrané lokalitě; nasbíraná klíšťata mohli výzkumníci bezprostředně poté analyzovat moderními metodami na přítomnost viru klíšťové encefalitidy a spirochét lymské boreliózy.
Jaká by to byla škola bez večerní zábavy, pokračujících odborných diskusí a také poznávacího výletu po krásách jižních Čech. Velice nás těší, že se účastníci vraceli s pocitem užitečně i příjemně stráveného času na jih Čech a že se nastupující generaci výzkumníků podařilo navázat a upevnit cenné pracovní kontakty pro naléhavá řešení tak palčivých otázek, jakými bezesporu závažná, klíšťaty přenášená onemocnění jsou.
Evropská škola získala podporu projektu POSTICK ITN (Post-graduate training network for capacity building to control ticks and tick-borne diseases) v rámci programu FP7-PEOPLE – ITN/EU, grant č. 238511 (Biologické centrum AV ČR, v. v. i., Parazitologický ústav).

LIBOR GRUBHOFFER,
Biologické centrum AV ČR, v. v. i.,
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

 

 

¨