Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Podvečery Evropského kulturního klubu

Evropský kulturní klub spolu s Radou českých vědeckých společností zvou na 177. podvečer, který se uskuteční ve čtvrtek 1. prosince 2011 na téma Přírodní a technické vědy na vysokých školách v období Třetí říše a na 178. podvečer ve čtvrtek 5. ledna 2012 na téma Stav občanské společnosti a její dopad na korupci a prosperitu naší země „Dosáhneme renesance hodnot podnikatelské obce. Nestačí jen tiše nekrást, musíte nekrást nahlas.“ Obě přednášky se konají v zasedací místnosti č. 206, 2. patro budovy Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1 od 17:00 hodin.

Přírodní a technické vědy na vysokých školách v období Třetí říše
Přednáší: PhDr. Milena Josefovičová, Ph.D, MÚA AV ČR a FEL ČVUT Praha
 
Přednáška s besedou bude věnována vlivu nacionálního socialismu na obsah i organizaci vysokoškolské výuky, postavení vyučujících a ekonomické zajištěni akademických instituci. Jmenovitě pak transformaci Německé vysoké školy technice v Praze po převzetí do říšské správy v roce 1939. Současné historické interpretace vycházejí z poznání, že nacistický režim sice nedůvěřoval a nepodporoval inteligenci, nevytvořil žádnou koncepci vědy, ale nedá se zároveň tvrdit, že by byl nepřátelský vůči vědě jako celku.
 
PhDr. Milena Josefovičová, Ph. D, se zabývá soudobými dějinami, dějinami vědy a techniky, archivnictvím. Přednáší na Elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze a současně působí v Masarykově ústavu a Archivu (MÚA) AV ČR.
 


Stav občanské společnosti a její dopad na korupci a prosperitu naší země „Dosáhneme renesance hodnot podnikatelské obce. Nestačí jen tiše nekrást, musíte nekrást nahlas.“
Přednáší: Martin Hausenblas MBA a Karel Janeček MBA, PhD
 
Martin Hausenblas, charismatický podnikatel, předseda občanského sdruženi www.podnikamebezkorupce.cz aktivní v oblasti rozvoje občanské společnosti a neziskovém sektoru, filantrop a zakladatel stipendijního fondu renesance. Cestovatel.
 
Karel Janeček, finanční matematik, podnikatel. V roce 1995 založil společnost RSJ, jíž je dnes ředitelem. Vytváří matematické modely a strategii, přednáší na Matematicko-fyzikální fakultě UK. V roce 2010 založil Nadační fond na podporu vědy a výzkumu, který financuje ze svých zdrojů.
 
Vstup na podvečery je volný (do vyčerpání kapacity sálu)

 

23 Nov 2011