Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Pražské vysoké školy nedosáhnou na dotace z EU

Letos již pátému ročníku Scientia Pragensis – Dnu vědy, na kterém v pátek 2. prosince pět pražských vysokých škol představí populárně-naučnou formou nejnovější informace ze světa vědy, tradičně předcházela tisková konference. Představitelé České zemědělské univerzity, Vysoké školy ekonomické, Univerzity Karlovy, Českého vysokého učení technického a Vysoké školy chemicko-technologické na ní diskutovali nejen o vědě a výzkumu v Praze, ale také o návrhu nového vysokoškolského zákona.

den_vedy_2011_01.jpg
Tisková konference se konala v rektorském salonku na Vysoké škole ekonomické. (Zleva: rektor UK Václav Hampl, rektor VŠE Richard Hindls a rektor VŠCHT Josef Koubek)

Rektoři během konference opětovně rozporovali nedávné rozhodnutí ministra školství Pavla Dobeše, podle něhož školy v českých regionech mohou v příštích letech čerpat na vědu a vzdělávání až 40 miliard z Evropských fondů. Pražské školy však na tyto peníze nedosáhnou, neboť česká metropole je považována za bohatý region. „My už jsme byli rozděleni na ty bohatší a na ty chudší, a bohužel ty chudší jsou pražské vysoké školy. Praha je přitom koncentrát vědy,“ uvedl rektor Vysoké školy chemicko-technologické Josef Koubek. Rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl připomněl, že z hlavního města jsou také všichni úspěšní žadatelé o podporu z Evropské vědecké rady (European Research Council).

 

den_vedy_2011_01.jpg
Zleva: rektor ČZU Jiří Balík, prorektor ČVUT Vojtěch Petráček

 

Představitelé pěti pražských univerzit kriticky poukázali i na nedostatečnou spolupráci mezi Prahou a vysokými školami. Rektoři zdůraznili, že podpora výzkumu a vědy v Praze a transfer znalostí a technologií mezi akademickou a komerční sférou v hl. městě dosud neprobíhá s potřebnou intenzitou a efektivitou. „Na úrovni vysokých škol pociťujeme určitou potřebu koordinace a propojení našich aktivit směrem k městu,“ zmínil prorektor ČVUT Vojtěch Petráček. Na základní problémy a překážky brzdící rozvoj vědy a výzkumu poukázaly analýzy, které vypracovali odborníci z VŠCHT, UK a ČVUT. „V oblasti vědy a výzkumu neexistuje koherentní přístup, který by směřoval k rozvoji excelence. Pokud ji aplikujeme v oblasti základního či aplikovaného výzkumu, automaticky tak zajistíme efektivní využití investovaných prostředků,“ zdůraznil prorektor Petráček, který dále informoval také o obnovení inovační strategie, v jejímž rámci už nyní vznikají návrhy, aby se zlepšil či prohloubil vztah města k vysokým školám, inovacím a vědě a výzkumu obecně.

Více čtěte v tiskové zprávě zde.

 

den_vedy_2011_01.jpg
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
 

Během Dne vědy si budou moci návštěvníci vybrat z řady přednášek významných vědeckých kapacit z pražských vysokých škol. Dozví se např. co prozradí růst zemědělských plodin archeologovi, co jsou lihoviny, jaké jsou možnosti prognóz u extrémních meteorologických jevů či jak se vytvářejí mezinárodní účetní standardy. Seznámí se s novými obzory ve výzkumu a léčbě pomocí kmenových buněk nebo s problematikou hormonálního znečištění životního prostředí. Přednášky doprovodí bohatý program v expozicích jednotlivých vysokých škol.

-red-
 

1 Dec 2011