Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Medaile Vojtěcha Náprstka za popularizaci vědy

Čestnou medaili Vojtěcha Náprstka za popularizaci vědy v roce 2011 převzali 8. listopadu z rukou předsedy Akademie věd ČR vědecká pracovnice Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR Ing. Květoslava Stejskalová, CSc., Ing. Dana Sephtonová, PhDr., která se věnuje popularizaci v British Council ČR, a PhDr. Veronika Kratochvílová, jež přispěla zásadním způsobem k profesionalizaci celé oblasti propagace výsledků vědy získaných v Akademii věd České republiky.

 

Nositelky Čestné medaile Vojtěcha Náprstka v roce 2011 (zleva) Veronika Kratochvílová, Květoslava Stejskalová a Dana Sephtonová
 
naprstek_2011_01.jpg
V rámci slavnostního večera vystoupil prof. Martin Hilský s přednáškou Shakespearovy hrdinky.
 
Ing. Květoslava Stejskalová, CSc.
Popularizační činnosti se věnuje více než sedm let. Organizuje studentské stáže, letní školy, popularizační přednášky, semináře, výstavy a další akce pro studenty, pedagogy i laickou veřejnost. Je autorkou dokumentů a výukových videí přibližujících vědeckou profesi mladým zájemcům o studium přírodních věd (Homo Scientist jr., Fyzikální chemie na prahu třetího tisíciletí, Věda není nuda) a spoluautorkou úspěšné putovní výstavy Příběh kapky o J. Heyrovském. V roce 2010 byla oceněna Zvláštní cenou poroty soutěže České hlavičky za popularizaci vědy mezi mládeží.
 
naprstek_2011_01.jpg
Květoslava Stejskalová
 
Ing. Dana Sephtonová
Po absolvování VŠCHT v Praze pracovala ve výzkumu v oblasti chemické úpravy vody a materiálů pro jaderné elektrárny. V roce 1991 vědeckou dráhu opustila a začala se v české pobočce Britské rady věnovat mezinárodní projektové práci, především v oblasti vzdělávání. Své zkušenosti postupně spojila a zaměřila se na popularizaci vědy na středních školách. Za tímto účelem iniciovala založení Občanského sdružení ADETO, jehož stěžejní činností je zprostředkovávat středoškolským studentům setkání s významnými osobnostmi vědy. S AV ČR spolupracovala na několika ročnících vědeckého festivalu Týden vědy a techniky. V roce 2011 uvedla do České republiky mezinárodní soutěž pro vědce FameLab.
 
naprstek_2011_01.jpg
Dana Sephtonová
 
PhDr. Veronika Kratochvilová

Vystudovala češtinu a filmovou vědu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Poté pracovala jako redaktorka filmových časopisů, byla dramaturgyní Krátkého filmu Praha, Nadace Film & Sociologie a České televize. V letech 2005–2010 působila v Tiskovém odboru AV ČR, kde zajišťovala tiskový servis, agendu Rady pro popularizaci vědy AV ČR, organizační přípravu Akademických kaváren a Týdne vědy a techniky, každoroční celorepublikovou popularizační prezentaci výsledků jednotlivých pracovišť AV ČR a řadu dalších důležitých aktivit.

 

naprstek_2011_01.jpg
Veronika Kratochvílová
 
naprstek_2011_01.jpg
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

 

9 Nov 2011