Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Prohlášení Předsednictva České konference rektorů

Předsednictvo České konference rektorů (ČKR) vydalo na svém zasedání 16. listopadu 2011 prohlášení, které bude zasláno mj. předsedovi Vlády ČR Petru Nečasovi a ministru školství, mládeže a tělovýchovy Josefu Dobešovi.

1. ČKR je velice překvapena tvrzeními ministra školství, mládeže a tělovýchovy Mgr. Josefa Dobeše přednesenými v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR 27. října 2011. Ministr poslancům sdělil, že návrh věcného záměru zákona o vysokých školách je výsledkem shody odborné veřejnosti a obsažené parametry si odborná veřejnost žádá. ČKR byla jako jedna z reprezentací vysokých škol v pracovní skupině aktivně zastoupena, a proto musí konstatovat, že k návrhu věcného záměru zákona měla a má řadu vážných připomínek, kterými se MŠMT dosud nezabývalo. ČKR se necítí v žádném případě tvůrcem zmíněné normy, kterou rozhodně nepovažuje za prodiskutovanou a jejíž aktuální znění měněné na politických jednáních ani nezná.
 

2. ČKR nicméně kladně hodnotí způsob dialogu, který s reprezentacemi vysokých škol při přípravě věcného záměru zákona o vysokých školách zástupci MŠMT do letošního října vedli, a předpokládá, že tento dialog bude i nadále pokračovat.
 

3. V naprostém kontrastu s tímto diskursem je však způsob, jakým MŠMT ignoruje ČKR při přípravě věcného záměru zákona o finanční podpoře studentů. Postup MŠMT, které dosud reprezentace vysokých škol neseznámilo s jedinou verzí návrhu, nelze akceptovat a je v rozporu s platnou právní úpravou.
 

V Praze dne 16. listopadu 2011

Prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.
předseda České konference rektorů

 

22 Nov 2011