Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

České knihovny ve víru dějin

Učená společnost ČR si Vás dovoluje srdečně pozvat na přednášku, kterou pronese prof. Ivan Hlaváček (Katedra pomocných věd historických a archivního studia FF UK) na téma České knihovny ve víru dějin. Přednáška se koná dnes 22. 11. od 15.00 hod. v mistnosti 206 budovy AV ČR. Uvede ji a diskusi bude řídit prof. František Šmahel (Centrum medievistických studií AV a UK).


Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Ivan Hlaváček: České knihovny ve víru dějin

Přes mohutný tlak nových informačních médií neztrácejí knihy a jejich útočiště – knihovny – ve společnosti svou váhu. Nejen jako historický artefakt, ale i jako pevné, byť nejrůznějšími katastrofami pronásledované východisko. Knihovny jsou základní úložiště kulturních i vědeckých výdobytků, které jsou nevyčerpatelným zdrojem informací všeho druhu o stavu společnosti a které se nyní stávají podkladem pro knihovny virtuální.
Přednáška se obrací hlouběji do minulosti a snaží se představit knihovny v českém státě od jejich skromných počátků, které souvisejí s přijetím křesťanství, až do raného novověku. Je až s podivem, že přes doslova apokalyptické pohromy máme k dispozici soubor knihoven vzbuzující respekt. Nejdříve jde o knihovny rukopisné, které se v 2. polovině 15. století proměňují postupně v knihovny tisků, v nichž rukopisná kniha nezaniká, i když se mění její funkce. K převratu v dějinách knihoven dochází v době nástupu moderní společnosti na sklonku 18. století.
 


 

Prof. PhDr. Ivan Hlaváček, CSc., je významný český historik a nestor českých archivářů. Jeho dborné zaměření tvoří soubor pomocných věd historických, zejména středověká diplomatika, kodikologie a epigrafika, dějiny knihoven, politické, správní a kulturní dějiny s těžištěm v pozdním středověku a historiografie oboru v širším slova smyslu.
Prof. PhDr. František Šmahel, DrSc., se věnuje obecným dějinám pozdního středověku se zaměřením na dějiny husitství a rané renesance. Patří nejvýznamnějším českým historikům 20. století a bez nadsázky lze konstatovat, že jeho dílo koncentrované zejména na problematiku husitství je respektováno v evropském i celosvětovém měřítku.
 

22 Nov 2011