Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Medaile Ernsta Macha Karlovi Jungwirthovi

Čestnou oborovou medaili Ernsta Macha za zásluhy ve fyzikálních vědách převzal ve vile Lanna u příležitosti svých sedmdesátých narozenin ředitel Badatelského centra PALS – společného pracoviště Ústavu fyziky plazmatu a Fyzikálního ústavu AV ČR Ing. Karel Jungwirth, DrSc., který je mezinárodně uznávaným odborníkem v oblasti lineární i nelineární teorie vysokoteplotního plazmatu, fyziky výkonových elektronových a iontových svazků a výkonových systémů pro výzkum laserového plazmatu.


Prof. Jungwirth (vpravo) s předsedou Akademie věd ČR Jiřím Drahošem

Karel Jungwirth absolvoval v roce 1963 s vyznamenáním FTJF ČVUT v Praze, v roce 1966 získal hodnost kandidáta a v roce 1992 doktora fyzikálně matematických věd. Téhož roku nastoupil do Ústavu fyziky plazmatu tehdejší ČSAV, kde byl vícekrát zvolen do vědecké rady a v nedávných letech zastával post vedoucího oddělení Laserového plazmatu. „Karel Jungwirth je typickým příkladem příslušníka tzv. "ztracené generace", která opouštěla tehdy již značně liberální univerzitní prostředí a vstupovala do praktického života ve druhé polovině šedesátých let, nesmířila se s okupací Československa v roce 1968, nepodlehla svodům tehdejších "normalizátorů" a nikdy se nezpronevěřila svým mravním zásadám…. Karel je jeden z nejbystřejších "mozků", se kterými jsem se za svého života potkal. Jako teoretický fyzik obdařený mimořádnou fyzikální intuicí se navíc vždy velmi dobře orientoval v problematice fyzikálních experimentů a svým kolegům experimentátorům pomáhal zvyšovat jejich fyzikálně-teoretickou gramotnost. Jako příklad mohu uvést několikadílný interní kurz teorie nestabilit v plazmatu, který Karel v Ústavu fyziky plazmatu vedl koncem šedesátých let. Právě spojení teorie s experimentem bylo charakteristickým rysem a základem mezinárodního úspěchu tzv. pražské svazkové školy v sedmdesátých letech m.s. Karel byl mj. průkopníkem prvních realistických simulačních výpočtů generátorů relativistických elektronových svazků a jeho podíl na souboru experimentálních prací na téma interakce svazků nabitých částic plazmatem, oceněných v roce 1982 Cenou Akademie, prostě nebylo možno pominout. Proto se i přes "kádrový škraloup" stal jejím spoludržitelem (což nechť slouží ke cti jeho tehdejšímu vedoucímu a hlavnímu oceněnému Pavlu Šunkovi). Díky své odborné erudici nacházel Karel rychle společnou řeč s vynikajícími ruskými teoretiky (s jinými v podstatě ani neměl možnost komunikovat) jako byli nebo jsou A.B. Michailovskiy, M.D. Rjutov nebo B.N. Brejzman. Jeho společné práce s Borisem Breizmanem o nadzvukové langmuirovské turbulenci z konce osmdesátých let tvořily podstatnou část monografie Voprosy teorii plazmy, díl 18, vydané v roce 1990 v Moskvě a v překladu v New Yorku v roce 1993. Vedle své odborné zdatnosti Karel ale vždy vynikal svým kulturně-politickým a ekonomickým rozhledem a jazykovými schopnostmi zděděnými po svém otci. Obratně a rád přitom využíval i svých řečnických schopností, přičemž charakteristickým rysem jeho vystupování byla vždy i jistá míra elegance a společenského bontonu. Pro své přátele dokázal být i zábavným společníkem, který nikdy neztrácel smysl pro humor. Jeho heslem, které v těžkých dobách vštěpoval nám ostatním, bylo: Jen si nenechat otrávit práci,“ uvádí ve svém laudatio prof. Ullschmied.
 

jungwirth_01.jpg
Laudatio na Karla Jungwirtha přednesl jeho dlouholetý kolega Jiří Ullschmied.

Po listopadu 1989 byl Karel Jungwirth zvolen členem Předsednictva Komory volených zástupců. V letech 1990–1991 přednášel na University of Texas v Austinu a v Institute for Fusion Studies. Po návratu vedl od roku 1991 do 2001 oblast věd o neživé přírodě ČSAV, od roku 1993 byl po dvě funkční období členem Předsednictva Akademické rady, ve druhém pak místopředsedou AV ČR. V období 2001–2006 působil jako ředitel Fyzikálního ústavu AV ČR a do května 2007 byl pověřen jeho řízením. Stál u zrodu Badatelského centra PALS, v letech 2000–2004 byl řešitelem koordinátorem prvního projektu Výzkumného centra laserového plazmatu LN00A100 a nyní stávajícího projektu Centra Laserového Plazmatu LC528 (2005–2011). V letech 2000–2003 působil jako zodpovědný řešitel projektu PALS Research Centre akce Access 5. RP EU, aktuálně jako manažer projektu PALS v 6. & 7.RP v rámci konsorcia LASERLAB-EUROPE (2004–2012), jehož řídicího orgánu je od r. 2004 členem. Karel Jungwirth zastává (al) post člena řady odborných komisí a rad (komise pro obhajoby CSc. – předseda, komise pro obhajoby DrSc., komise pro DSc – předseda, Rada obranného výzkumu MO, Rada vlády pro výzkum a vývoj ČR, Odborná komise pro vědy o neživé přírodě a inženýrství této Rady, vědecké rady UK, ČVUT, MFF UK,ÚFP, ÚJV a.s. a Škoda výzkum, s. r. o., rady pracovišť FZÚ AV ČR a ÚFP AV ČR). V roce 1995 byl na ustavujícím zasedání Inženýrské akademie ČR zvolen jejím viceprezidentem, opakovaně pak v roce 1998. Účastnil se práce celé řady domácích i zahraničních grémií při evaluaci projektů a pracovišť (programy vyhlašované AV ČR, MPO, NATO Science Fellowships, panelů expertů programů Marie Curie TMR 4. 5. a 6. RP EU, PALS user selection panelů a dalších). Významně se podílel na úsilí transformovat Akademii věd ČR i celou českou vědní a vzdělávací komunitu na moderní efektivní a výkonnou součást mezinárodního znalostního společenství.
Od r. 2001 je podle WOS autorem nebo spoluautorem 73 prací publikovaných v mezinárodních časopisech a konferencích (přes 760 citací těchto prací s H-indexem 15).
 

-red-

28 Nov 2011