Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Český robot Advee zahajuje festival robotů v Londýně

„Dobrý den, jmenuju se Advee a tímto Vás vítám na tiskové konferenci k festivalu robotů RobotvilleEU v Muzeu vědy v Londýně…“, právě takto, ačkoliv anglicky, zahájí český robot Advee mezinárodní festival robotů, který ve spolupráci s muzeem připravilo České centrum Londýn spolu s ostatními kulturními instituty sídlícími v Londýně. Festival plný přednášek, workshopů, diskusí s kurátory, uměleckých instalací a multimediálních projektů začíná 1. prosince a potrvá do 4. prosince 2011 v londýnském Muzeu vědy.

Advee od firmy Bender Robotics je hlavní atrakcí festivalu, který si klade za cíl ukázat návštěvníkům ty nejnovější a nejprogresivnější roboty, kteří vyšli z evropských laboratoří, a tak zmapovat stav současné robotiky, která za 90. let od Čapkem vytvořeného slova robot urazila velký kus cesty.
 
RobotvilleEU navozuje představu světa, ve kterém jsou roboti součástí každodenního života. Pomáhají v domácnosti, slouží coby domácí robotí mazlíčci, mluví s námi a sdílejí naše pocity. RobotvilleEU je vlastně takovou vesnicí robotů s celého světa, kteří vzdělávají, překvapují a fascinují.
 
Návštěvníci Muzea vědy mají možnost seznámit se s 20 unikátními roboty, z nichž mnozí právě opustili evropské laboratoře, a poprvé se tak představují britské veřejnosti. Výstava je rozdělena do šesti zón, ve kterých najdeme jak roboty používané v domácnosti, tak třeba plavající roboty, roboty používané ve výzkumu nebo humanoidní roboty. Přední odborníci na robotiku z Británie a Evropy pak budou k dispozici, aby představili svou práci a hovořili s návštěvníky.
 
Setkání s umělým člověkem Advee
Robot Advee nejen zahájí tiskovou konferenci či slavnostní večírek pro V.I.P., ale bude především v době festivalu vítat návštěvníky v hlavním vestibulu muzea. Návštěvníky nejen uvítá a představí se jim, ale v rámci úvodního videa jim také zprostředkuje základní informace o festivalu a nabídne menu, ve kterém si návštěvníci budou moci vybrat přehled akcí festivalu, mapu s robotickými exponáty v rámci muzea nebo kvíz zaměřený na robotiku, po jehož úspěšném zvládnutí Advee vytiskne kupón na vyzvednutí ceny.
Advee, který byl vyvinut brněnskou firmou Bender Robotics jako prototyp umělého člověka sloužícího především k marketinkovým účelům, tak na festivalu robotů plní několik funkci. Je nejen skvělým exponátem dokládajícím vysokou úroveň robotiky v České republice, ale také marketinkovým poutačem pro festival robotů RobotvilleEU, přičemž je zároveň pro Bender Robotics tou nejlepší reklamou demonstrující možnosti, které tento robot nabízí v oblasti marketingu a v klientském servisu.
 
Rok 2011 – 90. výročí vzniku slova robot
Rok 2011 znamená 90. výročí vzniku slova robot, poprvé uplatněném českým spisovatelem Karlem Čapkem v jeho hře RUR. Právě figurína Čapkova robota z Muzea bratří Čapků v Malých Svatoňovicích, která byla vytvořena pro anglickou premiéru jeho hry v Londýně, je čestným exponátem výstavy odkazující k bohaté evropské historii v oblasti robotiky. Výstava RobotsvilleEU pak demonstruje, jak daleko lidstvo od té doby dospělo, přičemž festival těch nejpokročilejších a nejprogresivnějších robotů je tím pravým místem k oslavě tohoto výročí.
 
České centrum Londýn, Bender Robotics, EUNIC London, Reprezentace Evropské komise ve Velké Británii, Science Museum
 

 

1 Dec 2011