Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Prohlášení Předsednictva České konference rektorů

Předsednictvo České konference rektorů (ČKR) vydalo na svém 113. zasedání, které se konalo 1. prosince 2011 v Hradci Králové péčí Univerzity Hradec Králové, prohlášení se dvěma přílohami (Stanovisko a připomínky České konference rektorů k „Věcnému záměru zákona o vysokých školách a Stanovisko České konference rektorů k „Věcnému záměru zákona o finanční pomoci studentům).

 
1.      ČKR nedoporučuje k přijetí Věcný záměr zákona o vysokých školách ve verzi rozeslané k vnějšímu připomínkovému řízení (viz přílohy).
 
2.      ČKR nedoporučuje k přijetí Věcný záměr zákona o finanční pomoci studentům tak, jak byl rozeslán k vnějšímu připomínkovému řízení (viz přílohy).
 
3.      ČKR zásadně nesouhlasí s návrhem státního rozpočtu v oblasti vysokého školství. V průběhu posledních 5 let došlo k poklesu podílu výdajů na veřejné vysoké školy na HDP o 12,4 procentního bodu a výdajů na jednoho studenta o 16,9 %. Klesající výdaje na vysoké školství ohrozí kvalitu vzdělávacího procesu, zpomalí či zastaví reformní úsilí v oblasti vysokých škol, destabilizují vysokoškolské instituce a sníží konkurenceschopnost ČR.
 
4.      ČKR požaduje podstatné zlepšení administrativních procesů spojených s realizací Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost i Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace na MŠMT, aby v jejich důsledku nadále již nedocházelo k zbytečným průtahům a k rizikům nevyčerpání prostředků z evropských fondů.
 
5.      ČKR vítá jmenování členů Rady pro výzkum, vývoj a inovace, ač byla opomenuta při konzultacích a navrhování členů. Role vysokých škol ve vědě, výzkumu a výchově nových generací badatelů je klíčová a nezastupitelná.
 
Přílohy:
 
V Hradci Králové dne 1. prosince 2011
 
Za Českou konferenci rektorů
 
prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.
předseda

 

2 Dec 2011