Z monitoringu tisku

Při jmenování rady pro vědu Nečas porušil zákon

Kdo se mýlí v neutrinech, která jsou rychlejší než světlo?

EK schválila dotaci 2,3 miliardy korun na vědecké centrum BIOCEV


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

SAYING IT ...ON PAPER knižně

V listopadu vychází knížka anglických esejů bývalého oblíbeného lektora a zkušeného editora vědeckých textů Richarda Haase. Knížka má nejen klasickou tištěnou podobu, ale také elektronickou verzi. K vydání v Ústavu pro jazyk český ji připravil Akademický bulletin a k dostání bude v knihkupectví Academia.

richard_mensi.jpg

 

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2008  > březen  > Obálka

NECHVALNÉ VÝROČÍ ÚNORA 1948

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

V rámci cyklu České křižovatky evropských dějin uspořádal Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v. v. i., ve spolupráci s Ná­rod­ním archivem, Úřadem vlády České republiky a Historickým ústavem Slovenské akademie věd v Bratislavě ve dnech 25.–27. února 2008 mezinárodní konferenci 1948 – Únor v Česko­slovensku: Nástup komunistické totality a pro­měny společnosti. Konference v Lichtenštejn­ském paláci se zaměřila nejen na reflexi dlouhodobých proměn společnosti, které za­příčinila čtyřicetiletá destrukce demokracie, ale i na prezentaci nových poznatků. "Potřebujeme co nejlepší analýzu toho, k čemu a proč u nás došlo před šedesáti lety. Dlužíme to tehdejším pamětníkům, sami sobě a pře­dev­ším našim dětem a vnukům, kteří komu­nismus nepoznali," uvedl ve své zahajovací řeči premiér ČR Mirek Topolánek.

Čtyři hlavní okruhy konference zněly Únor 1948 a jeho bezprostřední důsledky (popis systémových proměn, jež umožnily sovětizaci Československa na počátku 50. let), Cesta k represi a perzekuci (výsledky bádání o for­mách a nástrojích komunistické represe a per­zekuce, jež vedly k likvidaci politických stran, občanské společnosti a církví), Protikomu­nis­tický odboj a další formy protirežimního od­poru a opozice (třetí odboj, emigrace a exil) a Spo­lečnost po únoru 1948 (dopad ko­mu­nistického režimu na strukturu české spo­lečnosti z hlediska sociálního a ekonomického vývoje). "Historické zkoumání toho, co zname­ná únorový převrat 1948 v Československu, zůstává i nadále komplexem různých témat. Na únorové události se můžeme dívat z různých úhlů jednotlivých událostí, avšak jedině ve spolupráci mezinárodní historické veřejnosti s dalšími odborníky můžeme obraz února 1948 dovést do hlubších souvislostí," zdůraznil doc. Jiří Kocian z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR.

Lsd