Z monitoringu tisku

Při jmenování rady pro vědu Nečas porušil zákon

Kdo se mýlí v neutrinech, která jsou rychlejší než světlo?

EK schválila dotaci 2,3 miliardy korun na vědecké centrum BIOCEV


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

SAYING IT ...ON PAPER knižně

V listopadu vychází knížka anglických esejů bývalého oblíbeného lektora a zkušeného editora vědeckých textů Richarda Haase. Knížka má nejen klasickou tištěnou podobu, ale také elektronickou verzi. K vydání v Ústavu pro jazyk český ji připravil Akademický bulletin a k dostání bude v knihkupectví Academia.

richard_mensi.jpg

 

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2009  > červen  > Ocenění

Úspěšně ve světě

Vítězové národní Soutěže vědeckých a technických projektů středoškolské mládeže AMAVET Marek Votroubek, Petr Bubeníček a Jan Král z Gymnázia Aloise Jiráska v Litomyšli obsadili první místo v největší, nejprestižnější a nejtěžší soutěži vědeckých a technických projektů pro středoškolské studenty na světě INTEL ISEF (International Science and Engineering Fair). V nevadském Reno dosáhli s projektem EiMSA Robot úspěchu v konkurenci 278 týmů více než 1563 středoškoláků z 57 zemí, kteří do soutěže přihlásili přes 1200 projektů.

AMAVET - EiMSA Robot
Foto: Zdroj AMAVET

Další projekt, Obsah antibiotik ve vodě, jehož autorem je Jan Justra z Gymnázia Brno-Řečkovice, získal v oboru ekologie zvláštní cenu National Collegiate Inventors and Innovators Alliance/The Lemelson Foundation (Národní vysokoškolské sdružení vynálezců a inovátorů/Lemelsonova nadace). Ceny se udělují za kreativitu, technologickou novost a naději na komerční využití.
Asociace pro mládež, vědu a techniku AMAVET, o. s., která organizuje národní soutěž již 16 let pod záštitou předsedy Akademie věd ČR a za sponzorské podpory energetické společnosti ČEZ, a. s., se soutěže zúčastňuje od roku 2005 a již podruhé se jí podařilo dosáhnout pro Českou republiku vpravdě historického úspěchu. Znovu se potvrdilo, že při kvalitní přípravě česká mládež získává na prestižních soutěžích vynikající umístění a je plně konkurenceschopná. Česká věda nemusí mít o svou budoucnost obavy.
Mezinárodní soutěž INTEL ISEF se v USA pořádá od r. 1950 a její vysokou prestiž i v tomto roce potvrdila účast šesti amerických nositelů Nobelových cen.

Stanislav Medřický,
předseda AMAVET