Z monitoringu tisku

Při jmenování rady pro vědu Nečas porušil zákon

Kdo se mýlí v neutrinech, která jsou rychlejší než světlo?

EK schválila dotaci 2,3 miliardy korun na vědecké centrum BIOCEV


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

SAYING IT ...ON PAPER knižně

V listopadu vychází knížka anglických esejů bývalého oblíbeného lektora a zkušeného editora vědeckých textů Richarda Haase. Knížka má nejen klasickou tištěnou podobu, ale také elektronickou verzi. K vydání v Ústavu pro jazyk český ji připravil Akademický bulletin a k dostání bude v knihkupectví Academia.

richard_mensi.jpg

 

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Kam kráčí současná teoretická a výpočetní chemie

Již počtvrté se teoretičtí chemici sešli na společné Japonsko-česko-slovenské konferenci 4th JCS Symposium on Theoretical Chemistry, která se koncem května 2011 uskutečnila v Konferenčním centru Akademie věd ČR na zámku Liblice. Společně ji zorganizovaly Ústav organické chemie a biochemie AV ČR a Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR.

12_1.jpg
Fota: Archiv ÚFCH JH AV ČR
Hiroshi Nakatsuji, doyen japonských teoretických chemiků, se Zdeňkem Havlasem, ředitelem ÚOCHB AV ČR

Myšlenka pořádat toto setkání vznikla před lety během návštěvy prof. Hiroshi Nakatsujiho v Praze. Brzy na to se v Praze konala první konference; v dvouletém cyklu následovala setkání v Kjótu (2007) a Bratislavě (2009). Letos účastníci opět zavítali do České republiky. Ne náhodou vybrali organizátoři Konferenční centrum AV ČR – zámek Liblice, které nabízí nejen moderní konferenční prostory a veškeré zázemí, ale je i skvostem baroka a neustále se je zde čemu obdivovat, což ocenili zvláště japonští účastníci.

12_2.jpg
Japonský velvyslanec Toshio Kunikata při slavnostním zahájení konference

Konferenci poctili návštěvou japonský velvyslanec Toshio Kunikata a čestný předseda AV ČR prof. Rudolf Zahradník, kteří přednesli zahajovací řeči. Během necelých tří dní se uskutečnilo přibližně 35 odborných přednášek, z nichž polovinu pronesli japonští badatelé. O druhou polovinu přednášek se postarali zástupci československé strany (použijeme-li bývalého „federálního“ slovníku, k čemuž nás dlouholeté neformální kontakty s našimi slovenskými kolegy snad opravňují). Účastníci rovněž prezentovali své plakáty, které spolu s přednáškami pokrývaly téměř všechny směry, jimiž se ubírá současná teoretická a výpočetní chemie: od modelování komplexních molekulových systémů (DNA, proteiny), přes pokroky ve vývoji velice přesných kvantově-chemických metod, relativistické efekty v chemii, přesné výpočty spektroskopických parametrů chemických či biologických systémů až k hudbě budoucnosti, jakou jsou výpočty na kvantových počítačích.

12_3.jpg
Účastníky konference pozdravil i čestný předseda AV ČR Rudolf Zahradník.

Více než 70 účastníků si pochvalovalo vysokou odbornou úroveň přednášek; nezapomínejme, že Japonsko je jednou ze světových velmocí v teoretické chemii, rovněž tak československá kvantově chemická škola vybudována před desítkami let profesorem Rudolfem Zahradníkem a profesorem Jaroslavem Kouteckým patří dlouhodobě k nejúspěšnějším oborům v československé vědě a výzkumu. Odborný i společenský úspěch setkání posílil vzájemný zájem, aby se v nich pokračovalo. Pro uspořádání páté konference ve městě Nara v roce 2013 již japonská strana provedla první kroky.

JIŘÍ PITTNER
a KVĚTOSLAVA STEJSKALOVÁ,
Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, v. v. i.,
LUBOMÍR RULÍŠEK, Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, v. v. i.