Z monitoringu tisku

Při jmenování rady pro vědu Nečas porušil zákon

Kdo se mýlí v neutrinech, která jsou rychlejší než světlo?

EK schválila dotaci 2,3 miliardy korun na vědecké centrum BIOCEV


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

SAYING IT ...ON PAPER knižně

V listopadu vychází knížka anglických esejů bývalého oblíbeného lektora a zkušeného editora vědeckých textů Richarda Haase. Knížka má nejen klasickou tištěnou podobu, ale také elektronickou verzi. K vydání v Ústavu pro jazyk český ji připravil Akademický bulletin a k dostání bude v knihkupectví Academia.

richard_mensi.jpg

 

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2011  > září  > Recenze

Malé dějiny velké české myšlenky ve světě

Před sebou mám pozoruhodný počin české historické exilové literatury. Třísvazkové dějiny československého sokolstva v zahraničí Sokol – Malé dějiny velké myšlenky, Atelier IM Luhačovice, 2007 a 2010, které čítají impozantních 1862 stran. Jejich autor Jan Waldauf, český exulant do Kanady z roku 1948, zasvětil Sokolu celý svůj život ať už jako vzdělavatel Ústředí čs. sokolstva v zahraničí, starosta Sokolské župy Kanadské, redaktor časopisu Kanadský Sokol nebo poradce kanadské vlády ve věcech tělovýchovy a sportu.

23_1.jpg

Tematiku dějin zahraničního Sokola v tomto rozsahu a komplexnosti dosud nikdo nepopsal. Waldaufova publikace je nabitá fakty, a přece chvílemi napínavá a strhující jako román o stovkách a tisících postav. V díle se spojuje pečlivost zpracovatele rozsáhlého zahraničního sokolského archivu s velkou erudicí člověka se širokým rozhledem, střízlivé uvádění faktů a nestranné líčení sporů se zaujetím přímého účastníka pro ideály, které mu byly a jsou drahé. Na pozadí dějinných událostí sledujeme každodenní život i významné okamžiky zahraničních sokolských jednot, okrsků a žup (kromě vnitřních věcí Americké obce sokolské, která si je zpracovává samostatně) činných v jednotlivých zemích a často velmi exotických končinách světa. Autor předkládá bohatě dokumentovaný, a díky pozornosti k detailu často až intimní pohled do „sokolské kuchyně“. Zaujme nový úhel pohledu a nepříliš známá fakta, pokud jde o klíčová období a roky, jako byla 1. a 2. světová válka, rok 1948, 1968, 1989, 1990. Sledujeme, za jakých obětí byl Sokol v zahraničí udržován a jakou úctu a uznání si v zemích svého působení vydobyl, jak složitě se budovaly vztahy k obnovené České obci sokolské, která doposud nepřijala zahraniční sokolské jednoty do svých řad.

23_2.jpg

23_3.jpg

Dějiny jsou přehledně členěné, každá kapitola se zabývá jedním rokem celosvětové sokolské činnosti a je uvedena stručným výčtem důležitých událostí daného roku v zahraničí i ve vlasti. Autor uvádí mnoho citací z dobových dokumentů, některé dokonce v plném znění (např. pozoruhodný dopis prezidenta E. Beneše Valnému sjezdu Sokola v roce 1947). Vedle oficiálních textů cituje také ze soukromých dopisů, vzpomínek apod. Publikaci doplňuje 12 příloh, které podávají přehledná fakta, a bohatý ilustrační materiál, především fotografie.

23_4.jpg
Cvičenci pod praporem: známý snímek z X. všesokolského sletu v Praze 1938

Výjimečné dílo jediného autora tam, kde bychom očekávali celý tým expertů, by nemělo uniknout pozornosti české veřejnosti a zejména těch historiků, kteří se zabývají českou otázkou a studiem totalitních režimů. Jistě jim vedle požitku z četby o nádherných příkladech odvážného, hrdého a vytrvalého češství ve světě pomůže doplnit leckterou dosud neúplně zpracovanou, až donedávna tabuizovanou kapitolu českých a česko-slovenských dějin.

ALENA KOTTOVÁ,
překladatelka a nezávislá publicistka