Z monitoringu tisku

Při jmenování rady pro vědu Nečas porušil zákon

Kdo se mýlí v neutrinech, která jsou rychlejší než světlo?

EK schválila dotaci 2,3 miliardy korun na vědecké centrum BIOCEV


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

SAYING IT ...ON PAPER knižně

V listopadu vychází knížka anglických esejů bývalého oblíbeného lektora a zkušeného editora vědeckých textů Richarda Haase. Knížka má nejen klasickou tištěnou podobu, ale také elektronickou verzi. K vydání v Ústavu pro jazyk český ji připravil Akademický bulletin a k dostání bude v knihkupectví Academia.

richard_mensi.jpg

 

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2011  > září  > Obálka

Věda, vzdělávání a průmysl v 21. století

2_4.jpg
Fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Pod tímto názvem se 20. července 2011 konalo diskusní fórum v prostorách pražského Velkopřevorského mlýna. Akci zorganizovala společnost Fosfa, jejíž generální ředitel Ing. Ivan Baťka se společně s hlavním hostem, předsedou Akademie věd ČR prof. Jiřím Drahošem, ujal moderátorské role. Smyslem setkání vědců, pedagogů i průmyslníků bylo upozornit na současné problémy v oblastech, v nichž profesně působí, a v názorové výměně nastínit možná východiska a řešení.

2_1.jpg
Prezentaci Milana Zeleného z Fordham University v New Yorku přihlížejí předseda AV ČR Jiří Drahoš a generální ředitel společnosti Fosfa Ivan Baťka.

Pozvání přijaly i další významné osobnosti, mezi nimi např. prof. Milan Zelený z Fordham University v New Yorku, náměstek MPO ČR Ing. Martin Tlapa, vrchní ředitel sekce pro vědu a výzkum MŠMT ČR dr. Jan Hrušák, rektor Univerzity Karlovy prof. Václav Hampl, rektor VŠCHT doc. Josef Koubek, ředitel Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR dr. Zdeněk Havlas, technický ředitel společnosti Tos Hulín prof. Jiří Marek či generální ředitel společnosti Continental Automotive Systems Czech Republic prof. Zdeněk Przybyla.

2_2.jpg
Z představitelů Akademie věd se diskusního fóra mj. zúčastnili (zleva) ředitel Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR Zdeněk Havlas a členové Akademické rady AV ČR Vladimír Nekvasil a Karel Aim.

„Jsem přesvědčen, že nejlepší cestou k podpoře inovací, zejména technologických, je vědecká excelence. To nejlepší, co můžeme udělat pro zajištění konkurenceschopnosti ČR v dlouhodobém horizontu, je především podpořit kvalitní výzkum, což lze nejlépe dokumentovat na klasických příkladech výzkumu, který vedl k nečekaným aplikacím až po mnoha letech. Je nesporné, že skutečně průlomové inovace jsou produkty mnohdy zcela teoretického výzkumu,“ zdůraznil ve svém vystoupení Jiří Drahoš.

Odbor mediální komunikace KAV ČR 

2_3.jpg
Diskusní fórum se konalo v prostorách pražského Velkopřevorského mlýna.