Z monitoringu tisku

Při jmenování rady pro vědu Nečas porušil zákon

Kdo se mýlí v neutrinech, která jsou rychlejší než světlo?

EK schválila dotaci 2,3 miliardy korun na vědecké centrum BIOCEV


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

SAYING IT ...ON PAPER knižně

V listopadu vychází knížka anglických esejů bývalého oblíbeného lektora a zkušeného editora vědeckých textů Richarda Haase. Knížka má nejen klasickou tištěnou podobu, ale také elektronickou verzi. K vydání v Ústavu pro jazyk český ji připravil Akademický bulletin a k dostání bude v knihkupectví Academia.

richard_mensi.jpg

 

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > červ-srp  > Rada pro výzkum a vývoj

Informace z 224. zasedání Rady pro výzkum a vývoj 8. června 2007

ZÁVAŽNÉ PROJEDNÁVANÉ BODY A ZÁVĚRY ZE ZASEDÁNÍ

Zajištění činnosti Rady
Rada vyslovila znepokojení nad tím, že se MŠMT a Úřad vlády ČR řadu měsíců neshodly na předložení materiálu o zajištění činnosti Rady vládě a požádala předsedu Rady, premiéra Ing. M. Topolánka, a vládu, aby na schůzi vlády dne 11. června 2007 rozhodli o její činnosti.

Rekapitulace plnění opatření přijatých na základě předcházejících analýz VaV
Vláda usnesením ze dne 30. listopadu 2006 schválila Analýzu stavu výzkumu, vývoje a inovací v České republice a jejich srovnání se zahraničím v roce 2006 a uložila předložit vládě do 30. června 2007 souhrnnou rekapitulaci plnění opatření přijatých na základě předcházejících analýz a návrh opatření nových.
Rada vzala materiál, který byl vytvořen na základě informací a údajů od jednotlivých resortů, na vědomí a uložila předsednictvu a sekretariátu Rady materiál přepracovat a sladit se zadáním a s principy zajištění cílů reformy VaV. Materiál bude znovu předložen na 225. zasedání Rady v září 2007. Rada z těchto důvodů požádala 1. místopředsedkyni Rady PhDr. M. Kopicovou o zaslání dopisu předsedovi vlády s žádostí o odklad termínu předložení tohoto materiálu vládě.

Ceny vlády za VaV
Rada uložila předsednictvu a sekretariátu Rady projednat se společností Caneton, s. r. o., realizátorem projektu Česká hlava, materiál s návrhy změn v udělování cen za výzkum a vývoj.

Návrh Metodiky hodnocení VaV 2007
Metodika hodnocení výzkumu a vývoje a jejich výsledků v roce 2007 vznikla jako konsensus pracovních skupin a odborných komisí RVV a MŠMT. Po roce 2008 je cílem změna systému poskytování a přidělování institucionální podpory výzkumu a vývoje v České republice. Úkolem Rady je navrhnout rozdělování zejména institucionálních prostředků mezi rozpočtové kapitoly na základě objektivních kritérií, způsob využití výsledků hodnocení pak stanoví novela zákona č. 130/2002 Sb. Rada předloží návrh Metodiky hodnocení VaV 2007 do meziresortního připomínkového řízení.

Struktura dat IS VaV 2008
Rada předloží návrh Změn IS VaV 2008 do meziresortního připomínkového řízení a po jeho provedení a vypořádání materiál schválí na svém 225. zasedání v září 2007.

Koncepce IS pro inovace – podklad k diskusi
Rada souhlasila s navrženou koncepcí informačního systému pro inovace. Předsednictvu a sekretariátu uložila předložit na 226. zasedání materiál zpracovaný dle koncepce připomínek a výsledků jednání s MPO a MŠMT.

Zelená kniha Evropský výzkumný prostor: nové perspektivy
Rada se seznámila s českou verzí Zelené knihy Evropský výzkumný prostor: nové perspektivy a schválila předložený návrh stanoviska.

Návrh stanoviska Rady k programu VaV MPO "TIP" (dříve "TRIO")
Rada vzala na vědomí přepracovaný program VaV MPO "TIP", schválila stanovisko, kterým Rada doporučuje vládě materiál schválit v předloženém znění po zapracování připomínek uvedených ve stanovisku Rady, a uložila sekretariátu Rady toto stanovisko zaslat MPO.

Stanovisko Rady k opakované žádosti k výzkumu na lidských embryonálních kmenových buňkách (VLEKB)
Rada vzala na vědomí žádost o povolení k VLEKB od Masarykovy univerzity Brno. Vzhledem k tomu, že jednání Bioetické komise RVV proběhlo 12. června 2007 (po zasedání Rady), byl vypracován postup schválení stanoviska Rady k této žádosti.

Souhrnná zpráva ze zasedání Rad pro VaV (Berlín, ve dnech 9.–11. května 2007)
Rada vzala na vědomí Souhrnnou zprávu ze zasedání Rad pro výzkum a vývoj EU, kterého se zúčastnil zástupce Rady Ing. M. Janeček.

Priority českého předsednictví EU – materiál k diskusi Rada se zabývala aktuálním rozpracováním prioritních témat předsednictví ČR v Radě EU v roce 2009 (Priority ve výzkumu a vývoji, Priority ve vzdělávání a Priority pro konkurenceschopnost) a požádala členy a stálé hosty Rady, aby k materiálům zaslali své návrhy a připomínky, které předsednictvo Rady projedná a zašle MŠMT.

Návrh na odložení novely zákona č. 130/2002 Sb.
Rada schválila návrh dopisu 1. místopředsedkyně Rady PhDr. M. Kopicové předsedovi vlády s žádostí o odklad novely zákona č. 130/2002 Sb. do konce roku 2007. S ohledem na chystanou rozsáhlou reformu systému výzkumu a vývoje v České republice je vhodné vyčkat a do věcného záměru zapracovat výsledky této reformy.