Z monitoringu tisku

Při jmenování rady pro vědu Nečas porušil zákon

Kdo se mýlí v neutrinech, která jsou rychlejší než světlo?

EK schválila dotaci 2,3 miliardy korun na vědecké centrum BIOCEV


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

SAYING IT ...ON PAPER knižně

V listopadu vychází knížka anglických esejů bývalého oblíbeného lektora a zkušeného editora vědeckých textů Richarda Haase. Knížka má nejen klasickou tištěnou podobu, ale také elektronickou verzi. K vydání v Ústavu pro jazyk český ji připravil Akademický bulletin a k dostání bude v knihkupectví Academia.

richard_mensi.jpg

 

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > červ-srp  > Ocenění

OCENĚNÍ RAKOUSKÉHO HISTORIKA

Obrázek k článku 

Akademická rada AV ČR udělila rakouskému historikovi prof. Karlu Vocelkovi čestnou oborovou Medaili Františka Palackého za zásluhy ve společenských vědách. Ideální příležitost k jejímu předání před zraky rakouské veřejnosti se naskytla 11. května 2007, kdy byla v paláci vídeňské Uranie uspořádána mezinárodní konference Wien durch die Jahrhunderte – Vídeň v průběhu staletí k poctě Vocelkových šedesátin.

V rámci slavnostního zahájení konference předal medaili oceněnému místopředseda Akademie věd ČR Jaroslav Pánek, který zhodnotil jubilantovy zásluhy o rozvoj rakousko-české spolupráce v historických vědách. Přednesl navíc úvodní referát, v němž srovnal pojetí Rudolfa II., jediného v Čechách skutečně oblíbeného Habsburka, v díle Karla Vocelky a v moderní české historiografii.

Nejen oceněný badatel, ale i přítomní zástupci rakouské veřejnosti přijali udělení vysokého akademického vyznamenání jako doklad upřímného zájmu o rozvíjení intelektuální spolupráce mezi Českou republikou a Rakouskem. Je to tím důležitější, že sousedství dvou středoevropských států je v poslední době často zbytečně poškozováno oživováním dávných předsudků a nedomyšleně jednostrannými politickými prohlášeními. Akademie věd ČR tímto způsobem naznačila jinou, perspektivnější cestu.

Profesor Vídeňské univerzity Karl Vocelka je v kruzích českých odborníků dobře znám. Pozornost upoutal už v roce 1981, kdy vydal rozsáhlou monografii o politické propagandě a panovnické reprezentaci Rudolfa II., poté zaujal jeho osobitě koncipovaný pohled na osobnost a dobu tohoto panovníka (Rudolf II. und seine Zeit, 1985) a posléze vzbudila obdiv Vocelkova syntéza dějin habsburské monarchie v 18. století. Historik, jehož jméno prozrazuje rodinný původ ze západních Čech, se ve svých analytických studiích i v přehledných pojednáních o rakouských dějinách vždy snažil o porozumění úloze českého státu a národa ve středoevropských dějinách a v posledních letech se zasloužil také o zvládnutí dějin významné české menšiny ve Vídni.

Jaroslav Pánek,
místopředseda AV ČR