Z monitoringu tisku

Při jmenování rady pro vědu Nečas porušil zákon

Kdo se mýlí v neutrinech, která jsou rychlejší než světlo?

EK schválila dotaci 2,3 miliardy korun na vědecké centrum BIOCEV


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

SAYING IT ...ON PAPER knižně

V listopadu vychází knížka anglických esejů bývalého oblíbeného lektora a zkušeného editora vědeckých textů Richarda Haase. Knížka má nejen klasickou tištěnou podobu, ale také elektronickou verzi. K vydání v Ústavu pro jazyk český ji připravil Akademický bulletin a k dostání bude v knihkupectví Academia.

richard_mensi.jpg

 

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2008  > únor  > Nezařazené

ZEMŘEL OTTO EXNER – JEDEN Z NEJVÝZNAMNĚJŠÍCH VĚDCŮ VE SVĚTĚ

Dne 30. ledna 2008 zemřel ve svých 83 letech jeden z nejznámějších a především nejvýznamnějších vědců ve světě Otto Exner. Tento svět opustil po krátké těžké nemoci v pražské fakultní nemocnici.

Otto Exner se narodil 14. listopadu 1924 v Praze. Vystudoval Pražskou chemickou technologii a získal titul inženýra. O dva roky později obhájil doktorát technologie a o deset let později, v roce 1961, obdržel hodnost doktora věd. V roce 1969 byl jmenován profesorem organické chemie v Pardubicích. Před osmi lety, v roce 2000 mu byl udělen Čestný doktorát od pardubické university. Zpočátku působil v Ústavu pro farmacii a biochemii, a poté přešel do Akademie věd – nejprve do Ústavu organické chemie a poté na Polarografický ústav, kde pracoval celých 14 let. Jako profesor působil také na Slovensku, v Itálii, Francii a Švédsku. V roce 1973 se vrátil zpět do Ústavu organické chemie a biochemie, kde zůstal do konce svého života. V roce 1982 se stal zakládajícím členem a od roku 1991 předsedou International Group for Correlation Analysis, společnosti v rámci IUPAC.

Profesor Exner je považován za zakladatele fyzikální organické chemie v ČR. K určování struktury používá fyzikální metody už od 50. let, a to ve spolupráci s domácími i zahraničními chemiky. Řada těchto prací představovala historicky první určení struktury příslušnou metodou. Např. vyřešil strukturu izomerních hyroxymočovin s nekolikaměsíčním předstihem před konkurencí z Dánska a USA. Jeho pozdější pozornost dipólovým momentům mu přinesla vysoké ocenění a jeho kniha patří dodnes k chemickým bestsellerům. Od 70. let se pak věnoval korelační analýze. I v tomto oboru patřil k celosvětovým průkopníkům a nejvýznamnějším představitelům oboru.

Otto Exner publikoval přes 360 původních prací v respektovaných časopisech, dvě dnes klasické knihy (Dipole Moments in Organic Chemistry a Correlation Analysis of Chemical Data) a přes dvacet knižních kapitol. Pronikl i do základních učebnic (v učebnici Physical Organic Chemistry jsou mu věnovány hned dvě kapitoly s názvy Exnerova analýza a Platnost isokinetických vztahů). Jeho práce byly vynikajícím způsobem přijaty chemickou veřejností, o čemž svědčí obrovský počet sedm tisíc citací.

Profesor Exner obdržel nespočet ocenění za svou významnou práci, a to nejen v rámci našeho státu. Čestnými medailemi byl kromě České republiky oceněn např. v Helsinkách nebo v Paříži. V roce 1998 získal titul International Man of the Year v anglické Cambridge a o dva roky později mu pak byla Akademickou radou AV ČR udělena Čestná medaile Akademie věd ČR DE SCIENTA ET HUMANITA OPTIME MERITIS.

LIBUŠE MARKOVÁ,
Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, v. v. i.,
Public Relations