Z monitoringu tisku

Při jmenování rady pro vědu Nečas porušil zákon

Kdo se mýlí v neutrinech, která jsou rychlejší než světlo?

EK schválila dotaci 2,3 miliardy korun na vědecké centrum BIOCEV


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

SAYING IT ...ON PAPER knižně

V listopadu vychází knížka anglických esejů bývalého oblíbeného lektora a zkušeného editora vědeckých textů Richarda Haase. Knížka má nejen klasickou tištěnou podobu, ale také elektronickou verzi. K vydání v Ústavu pro jazyk český ji připravil Akademický bulletin a k dostání bude v knihkupectví Academia.

richard_mensi.jpg

 

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2008  > leden  > Akademický sněm

Stanovisko ředitelů a předsedů rad pracovišť AV ČR k aktuálním otázkám VaV v České republice ve vztahu k AV ČR

Obrázek k článku 

V posledních měsících probíhají v Radě pro výzkum a vývoj a na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy diskuse a přípravné práce, které by měly směřovat k zefektivnění systému výzkumu a vývoje v České republice. Aktivity a dokumenty, které se v této souvislosti připravují, na dlouhou dobu ovlivní jak podmínky pro vědecký výzkum a následně jeho úroveň, tak i sféru terciárního vzdělávání.

Podporujeme ty kroky vlády České republiky a její Rady pro výzkum a vývoj, které směřují k efektivnímu využívání veřejných prostředků k podpoře kvalitního vědeckého výzkumu a vývoje, a jsme připraveni se na racionální diskuzi o cestách dalšího rozvoje podílet.

Jsme však znepokojeni tím, že pro hodnocení úspěšnosti výzkumných pracovišť, jako důležitého parametru jakékoliv "reformy" VaV, by mělo být využito dosavadní metodiky hodnocení VaV, která v mnoha ohledech nesprávným a zjednodušujícím způsobem nahrazuje hodnocení kvality výzkumu jen mechanickou kvantifikací výsledku. Aplikace těchto mechanistických postupů vede často k závěrům, které v konečném důsledku mohou být až likvidační jak pro některé obory, tak pro pracoviště AV ČR obecně, a to bez ohledu na jejich skutečnou kvalitu a zhodnocení vložených prostředků.

Z oficiálních i neoficiálních zdrojů se opakovaně setkáváme s výroky některých činitelů, na různých úrovních zapojených do přípravy reformy VaV, které zpochybňují budoucí existenci AV ČR i přesto, že veškerá uznávaná objektivní kritéria potvrzují, že pracoviště AV ČR patří mezi instituce, které zhodnocují prostředky vynakládané na výzkum nejlépe ze všech institucí VaV v ČR.

Jako představitelé nově vytvořených veřejných výzkumných institucí AV ČR, kteří jsou odpovědni za kvalitu výsledků i další rozvoj těchto institucí, se proto obracíme na předsedu Akademie a Akademickou radu jako orgány AV ČR se žádostí, aby v uvedených jednáních prosazovali zavedení objektivních a pro všechny zúčastněné strany rovných hodnotících postupů, jaké jsou pro VaV uplatňovány ve vyspělých zemích, a aby pracoviště AV ČR byla o cílech a krocích vztahujících se k zamýšlené reformě VaV pravidelně informována a mohla se na připravovaných změnách přiměřeně podílet.

Jednomyslně schváleno shromážděním ředitelů a předsedů rad pracovišť AV ČR dne 5. prosince 2007

Ověřili:
prof. Václav Sklenička, předseda návrhové komise Akademického sněmu,
Ing. Pavel Vlasák, předsedající Akademického sněmu