Z monitoringu tisku

Při jmenování rady pro vědu Nečas porušil zákon

Kdo se mýlí v neutrinech, která jsou rychlejší než světlo?

EK schválila dotaci 2,3 miliardy korun na vědecké centrum BIOCEV


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

SAYING IT ...ON PAPER knižně

V listopadu vychází knížka anglických esejů bývalého oblíbeného lektora a zkušeného editora vědeckých textů Richarda Haase. Knížka má nejen klasickou tištěnou podobu, ale také elektronickou verzi. K vydání v Ústavu pro jazyk český ji připravil Akademický bulletin a k dostání bude v knihkupectví Academia.

richard_mensi.jpg

 

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Otevřený dopis Národního kontaktního centra – ženy a věda

V otevřeném dopise ze dne 31. 10. 2011 vyzvalo Národní kontaktní centrum – ženy a věda Sociologického ústavu AV ČR, v. v. i., s podporou České ženské lobby, premiéra Petra Nečase k zajištění rovného zastoupení žen a mužů v Radě pro výzkum, vývoj a inovace, kterou má premiér v blízké době jmenovat.

Zastoupení žen je v Radě pro výzkum, vývoj a inovace dlouhodobě velice nízké. Národní kontaktní centrum – ženy a věda na situaci v minulosti upozorňovalo a apelovalo na rovné zastoupení žen a mužů v tomto orgánu (dopis č. 1/NKC/2010, 341-2/MČ/2010). Na alarmující stav zastoupení žen v rozhodovacích pozicích ve výzkumu a vývoji poukazuje i nedávná závěrečná zpráva Mezinárodního auditu výzkumu, vývoje a inovací v České republice.
Argumentace proti jmenováním do funkce na základě pohlaví jsou založeny na tom, že rozhodovat má kvalita, nikoli pohlaví. Otázku kvality nelze pochopitelně podcenit, zejména pokud jde o oblast výzkumu, vývoje a inovací. V České republice na pozici výzkumné pracovnice působí 7490 žen (ČSÚ 2010), zatímco Rada pro výzkum, vývoj a inovace se skládá pouze ze 17 členů. Je proto oprávněné předpokládat, že mezi několika tisíci lze nalézt 8 expertek, které by práci v Radě pro výzkum, vývoj a inovace přijaly a vykonávaly stejně kvalitně a svědomitě jako jejich kolegové.

Vláda ČR je k prosazování rovného zastoupení žen a mužů v rozhodovacích orgánech vázána na mezinárodní úrovni zejména prostřednictvím Pekingské akční platformy a Plánu pro dosažení rovného postavení žen a mužů 2006–2010. Dále závěry Rady konkurenceschopnosti z 18. dubna 2005 „ Reinforcing human resources in science and technology in the ERA“ obsahují doporučení pro členské státy formulovat ambiciózní cíle pro zastoupení žen ve vedoucích pozicích ve vědě a výzkumu. V roce 2007 Výbor pro ženská práva a genderovou rovnost Evropského parlamentu přijal zprávu „Women and Science“ předloženou dánskou poslankyní EP Brittou Thomsen, která podporuje doporučení Evropské komise a Rady týkající se zvyšování zastoupení žen na rozhodovacích pozicích ve vědě a výzkumu.

--------------------------------------------------------------

Závěrečná zpráva Mezinárodního auditu výzkumu, vývoje a inovací v České republice http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy/ipn-pro-oblast-terciarniho-vzdelavani-vyzkumu-a-vyvoje/mezinarodni-audit-vedy-vyzkumu-a-inovaci/soubory-ke-stazeni
Pekingská akční platforma http://www.un.org/womenwatch/daw/beijing/platform/decision.htm.
Plán pro dosažení rovného postavení žen a mužů 2006-2010
http://europa.eu/legislation_summaries/employment_and_social_policy/equality_between_men_and_women/c10404_en.htm.

 

2.11.2011