Z monitoringu tisku

Při jmenování rady pro vědu Nečas porušil zákon

Kdo se mýlí v neutrinech, která jsou rychlejší než světlo?

EK schválila dotaci 2,3 miliardy korun na vědecké centrum BIOCEV


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

SAYING IT ...ON PAPER knižně

V listopadu vychází knížka anglických esejů bývalého oblíbeného lektora a zkušeného editora vědeckých textů Richarda Haase. Knížka má nejen klasickou tištěnou podobu, ale také elektronickou verzi. K vydání v Ústavu pro jazyk český ji připravil Akademický bulletin a k dostání bude v knihkupectví Academia.

richard_mensi.jpg

 

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Otevření Centra polymerních materiálů a technologií Otty Wichterle

UMCH_perex.jpgVědci Centra polymerních materiálů a technologií Otty Wichterle v Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd (ÚMCH AV ČR) začínají v těchto dnech pracovat v nových laboratořích. Slavnostní otevření se uskutečnilo 3. listopadu 2011 v rámci Dnů otevřených dveří ústavu, doprovodné akce festivalu Týdne vědy a techniky.

 

 

Pásku slavnostně přestříhli ředitel ústavu F. Rypáček (uprostřed), předseda Akademie věd ČR J. Drahoš a zástupkyně starosty pro Prahu 6 V. Vymětalová.



Předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš v úvodním slově připomněl paralelu mezi mottem festivalu TVT Věda pro život a osobností prof. Otty Wichterleho: „ Byl typickým příkladem vědce, jenž právě pro život udělal velmi mnoho. Dokladem mohou být miliony lidí po celém světě, které využívají jeho vynálezu kontaktních čoček.“

 

UMCH_laboratore_02.jpg
Laboratoř tvorby a zpracování polymerních materiálů

UMCH_laboratore_04.jpg

 

Základní i aplikovaný výzkum CPMT OW pokrývá široké spektrum materiálů a technologií. Např. vývoj technologií pro recyklaci polyuretanových pěn z vraků aut umožní přeměnit nežádoucí objemný odpad na suroviny opět využitelné ve výrobě nových materiálů a součástek. Díky zdejším vyvíjeným postupům bude možné modifikovat odpadní škrob na biodegradovatelné plasty, použitelné např. pro výrobu mulčovacích fólií v zemědělství. Moderní přístrojové vybavení Centra se uplatní i při výzkumu polymerních materiálů pro lékařství, např. v umělých kloubních náhradách, s cílem zvýšit jejich spolehlivost a životnost.
 

UMCH_laboratore_03.jpg

UMCH_laboratore_05.jpg

 

Centrum bylo vybudováno s podporou Operačního programu Praha – konkurenceschopnost (OPPK) a ve vínku má více jak šedesát let zkušeností z makromolekulárního výzkumu, netradiční přístupy a touhu po poznání, jak by si jistě přál i zakladatel ÚMCH AV ČR prof. Otto Wichterle, jehož jméno nové Centrum nese.

-red-

 

UMCH_laboratore_05.jpg

UMCH_laboratore_05.jpg
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

 

4.11.2011