Z monitoringu tisku

Při jmenování rady pro vědu Nečas porušil zákon

Kdo se mýlí v neutrinech, která jsou rychlejší než světlo?

EK schválila dotaci 2,3 miliardy korun na vědecké centrum BIOCEV


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

SAYING IT ...ON PAPER knižně

V listopadu vychází knížka anglických esejů bývalého oblíbeného lektora a zkušeného editora vědeckých textů Richarda Haase. Knížka má nejen klasickou tištěnou podobu, ale také elektronickou verzi. K vydání v Ústavu pro jazyk český ji připravil Akademický bulletin a k dostání bude v knihkupectví Academia.

richard_mensi.jpg

 

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

O památkách trochu jinak: Dřevěné kostely ve Slezsku a na severní Moravě

Národní památkový ústav zve na předposlední, listopadovou přednášku z letošního ročníku podvečerního přednáškového cyklu O památkách trochu jinak 2011. Přednáška s názvem Dřevěné kostely ve Slezsku a na severní Moravě se uskuteční 3. listopadu 2011 od 17:00 hod. v tzv. galerii Ledeburského paláce, Valdštejnské nám. 3, Praha 1 – Malá Strana.

Přednáška magistry Romany Rosové z ostravského územního odborného pracoviště NPÚ je věnována historii, současnému stavu a obnově dřevěných kostelů na území Moravskoslezského kraje, kde se dnes nachází kolem 20 těchto staveb. Nejbohatší oblastí jejich výskytu je Pobeskydí, které bylo ještě ve 30. letech 20. stol. územím s dominantní dřevěnou architekturou. Převážná většina dřevěných kostelů v kraji patří k tzv. západoslovanskému typu, stojí zde však i kostel řeckokatolický (v Kunčicích pod Ondřejníkem) a kostel norského typu (v Bílé). Jeden z nejstarších kostelů býval i na území Ostravy, v Hrabové, bohužel v r. 2002 shořel a byl nahrazen replikou.
 
Přednášky se konají pravidelně každý první čtvrtek v měsíci, s výjimkou prázdninových měsíců.
 
Změna programu vyhrazena. Aktuální informace na www.npu.cz .  
 
Přednáškový cyklus O památkách trochu jinak 2011: 2. ročník cyklu přednášek a povídání Národního památkového ústavu v galerii Ledeburského paláceo památkách, věnovaný péči o památkový fond v jednotlivých krajích České republiky a jejich specifikům. Je určen pro všechny, které zajímají novinky z památkové péče, například zajímavé objevy, významné památkové akce, restaurování a obnova památek, nově otevřené prohlídkové trasy a další.
O aktuálním dění v krajích přednášejí pracovníci územních odborných pracovišť Národního památkového ústavu.
 
Kontakty:
Mgr. Zdeňka Kalová, DiS., tiskový referát NPÚ, 257 010 207, 724 511 225, kalova@up.npu.cz


 

24.10.2011