Z monitoringu tisku

Při jmenování rady pro vědu Nečas porušil zákon

Kdo se mýlí v neutrinech, která jsou rychlejší než světlo?

EK schválila dotaci 2,3 miliardy korun na vědecké centrum BIOCEV


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

SAYING IT ...ON PAPER knižně

V listopadu vychází knížka anglických esejů bývalého oblíbeného lektora a zkušeného editora vědeckých textů Richarda Haase. Knížka má nejen klasickou tištěnou podobu, ale také elektronickou verzi. K vydání v Ústavu pro jazyk český ji připravil Akademický bulletin a k dostání bude v knihkupectví Academia.

richard_mensi.jpg

 

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > září  > Z Bruselu

ZDRAVÍ – NEJEN TÉMA 7. RÁMCOVÉHO PROGRAMU

Obrázek k článku 

Zdraví je téma, které se dotýká všech, nejen občanů EU. I proto není podporováno pouze z jednoho zdroje Společenství. Nejedná se však o žádné překryvy, ale o promyšlenou strategii návaznosti a komplementarity jednotlivých programů.

Zdraví je druhým největším tématem specifického programu Spolupráce 7. RP s rozpočtem 6,1 mld. eur na programovací období 2007–2013. Výzvy týkající se zdraví či zdravotnictví se však objevují i v jiných tématech. Zatímco téma Potraviny, zemědělství a rybářství a biotechnologie se zabývá dopadem potravin na lidské zdraví, Informační a komunikační technologie se zaměřují na monitorovací zařízení, přístroje pro chirurgické a terapeutické aplikace či obecně na zlepšení podmínek pacientů. V rámci tématu Nanovědy jsou aktuální nové materiály pro využití ve zdravotnictví, v tématu Životní prostředí se výzvy týkají posuzování dopadu prostředí na lidské zdraví (např. onemocnění dýchacích cest, dopad přírodních katastrof na lidské zdraví atd.). Zdraví je okrajově součástí i tématu Bezpečnost – zejména fungování zdravotnických služeb v případě mimořádné události. Obecně vzato se z tohoto programu hradí výzkumné činnosti a činnosti podporující výzkum.

Méně známý je komunitární program Společenství v oblasti veřejného zdraví. Jeho programovací období je 2003–2008 s rozpočtem 353,77 mil. eur. Na rok 2007 dosahuje rozpočet 40 mil. eur. Spravuje ho Generální ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitele, které se soustřeďuje pouze na politickou část programu a stanovení priorit. V roce 2005 vznikla za účelem jeho správy Výkonná agentura pro program veřejného zdraví se sídlem v Lucembursku.

Evropská unie (tehdy EHS) měla v 90. letech celkem osm akčních programů pro oblast veřejného zdraví a další rozhodnutí a opatření se postupně přidávala. Tato situace v roce 1998 vedla k navržení jednoho globálního programu, který má tři základní cíle: zlepšit informovanost v zájmu rozvoje veřejného zdraví, zajistit rychlou reakci v případech ohrožení zdraví a prostřednictvím podpory zdraví a prevence nemocí řešit rozhodující zdravotní faktory. Zdravotní stav a výsledky zdravotní péče se však v jednotlivých členských státech liší, a je proto nezbytné vše koordinovat na národní a evropské úrovni. Program Společenství vyžaduje podporu a doplnění akcí právě na národní úrovni.

Mezi jeho hlavní strategické činnosti patří boj proti spotřebě návykových látek (tabáku, alkoholu, drog); shromažďování, zpracování a analýza údajů o zdravotním stavu populace na úrovni EU; koordinace mezi opatřeními a iniciativami; dosažení vysoké úrovně tělesného a duševního zdraví obyvatelstva pomocí prevence; provázanost politik EU, která má na zdraví vliv, ale i činnosti týkající se společných právních předpisů a výměnu zkušeností.

Podobně jako v rámcovém programu i v programu Společenství existuje v oblasti veřejného zdraví roční plán prací k plnění programu, který určuje priority, akce a finanční prostředky. Na rozdíl od 7. RP se však návrhy projektů podávají stále v tištěné verzi, elektronicky to možné není.

Jedná se o komunitární program, jehož cílem je spolupráce na evropské úrovni.

Návrh projektu proto podává konsorcium složené z nejméně dvou subjektů ze dvou zemí (účastníků programu). Pokud je tomu jinak, vše je specifikováno u dané výzvy (podobně jako v 7. RP). Program je otevřen pro účast subjektů z členských zemí, zemí Evropského hospodářského prostoru a Turecka.

Ostatní země nemohou být hlavním partnerem (koordinátorem) ani asociovaným partnerem, ale mají možnost jiných rolí. Projektu se mohou zúčastnit nevládní organizace, veřejné subjekty, veřejná správa, univerzity a subjekty vyššího vzdělání a soukromé firmy. Účast soukromého sektoru stejně jako třetích zemí a mezinárodních organizací je vítána. Nese však s sebou určité restrikce v oblasti jejich role v projektu (např. nemohou dostat finanční příspěvek, nemohou být součástí dohody mezi Agenturou a konsorciem atd.).

V programu se uplatňují pravidla spolufinancování (z vlastních zdrojů či zdrojů třetích osob), neziskovosti, nekumulace a pravidlo vyloučení zpětného účinku (výdaje na projekt musí vzniknout až po podpisu smlouvy).

Projekty se hodnotí na základě tří kritérií: relevantnosti projektu vzhledem k politickým cílům a výzvě, technické kvalitě projektu a kvalitě managementu projektu a rozpočtu. Důraz se klade na inovační charakter projektu, přidanou hodnotu a využití a šíření výsledků na evropské úrovni. Projekty nesmí přesáhnout dobu tří let a příspěvek EU na příjemce může činit až 60 % uznatelných nákladů.

Jak vypadají konkrétní výzvy a co se opravdu financuje? Roční plán prací pro program Společenství na rok 2007 má tři finanční nástroje:

a) Výzva k předkládání návrhů projektů obsahovala následující témata:
Zdravotnické informace (např. rozvoj systémů pro sledování zdravotního stavu, zlepšení systému sdílení informací, vývoj mechanismů pro analýzu informací, výměna informací o nových zdravotnických technologiích, elektronické zdravotnictví, rozvoj informací o životním prostředí a zdraví atd.). Rychlá a koordinovaná reakce v případě ohrožení zdraví (např. schopnost bojovat s konkrétním ohrožením veřejného zdraví, připravenost a reakce – zapojení nejrůznějších subjektů, ochrana zdraví a strategie týkající se kontroly přenosných nemocí atd.).
Rozhodující zdravotní faktory (např.: podpora strategií týkajících se návykových látek, životní styl – stravovací návyky a tělesná aktivita, reprodukční zdraví, další rozhodující zdravotní faktory – migrace, sociální skupiny, prevence nemocí a úrazů).

b) Výzva k předkládání návrhů – zadávání zakázek na služby se týkala následujících témat:
Zdravotnické informace (např. správa a aktualizace portálu veřejného zdraví EU, komunikace ohledně programu, zlepšení spolupráce v oblasti bezpečnosti pacienta atd.).
Ohrožení zdraví (např. zřizování platforem pro organizaci odborné přípravy, mapování referenčních laboratoří atd.).
Rozhodující zdravotní faktory (např. vyhodnocení účinku zdravotních textových a obrazových varování, služby v oblasti rozhodujících zdravotních faktorů – výživa, tělesná aktivita, návykové látky, životní prostředí a zdraví atd.).

c) Spolupráce s mezinárodními organizacemi
Uvádí se spolupráce s OECD v oblasti zdokonalení systému zdravotních účtů pomocí shromažďování údajů v oblastech nezahrnutých ve statistickém programu Společenství a motivace k zavádění informačních a komunikačních technologií v různých zdravotních politikách. Bude pokračovat spolupráce se Světovou zdravotnickou organizací a popř. se rozšíří na některé oblasti z tohoto pracovního plánu.

Z programu Společenství v oblasti veřejného zdraví tedy není možné hradit vývoj konkrétního léku na konkrétní chorobu, podporuje však financování podpůrných akcí, koordinaci či předávání informací. Důležitou roli zde hraje i prevence, která je sice 7. RP pokryta také, ale zde se jedná spíše o rozsáhlé kampaně, které jsou určeny pro širokou populaci.

I tento program má v ČR svůj národní kontaktní bod, resp. zastoupení – Barboru Hudcovou z Ministerstva zdravotnictví.

Táňa Perglová,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaV, Brusel,
Technologické centrum AV ČR