Z monitoringu tisku

Při jmenování rady pro vědu Nečas porušil zákon

Kdo se mýlí v neutrinech, která jsou rychlejší než světlo?

EK schválila dotaci 2,3 miliardy korun na vědecké centrum BIOCEV


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

SAYING IT ...ON PAPER knižně

V listopadu vychází knížka anglických esejů bývalého oblíbeného lektora a zkušeného editora vědeckých textů Richarda Haase. Knížka má nejen klasickou tištěnou podobu, ale také elektronickou verzi. K vydání v Ústavu pro jazyk český ji připravil Akademický bulletin a k dostání bude v knihkupectví Academia.

richard_mensi.jpg

 

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Čechoslováci u Dunkerque 1944–1945

U příležitosti vydání knihy Dunkerque 1944 –1945Ztráty Československé samostatné obrněné brigády během operačního nasazení ve Francii, kterou připravili badatelé Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR Petr Hofman a Zdenko Maršálek, se 24. října 2011 uskutečnil seminář, který připomenul osudy padlých, zemřelých a nezvěstných příslušníků Československé samostatné obrněné brigády. Ti od října 1944 do května 1945 bojovali v okolí francouzského přístavu Dunkerque, v němž se uzavřela silná německá posádka.Kniha vznikla ve spolupráci s Československou obcí legionářskou, která letos slaví 90 let od založení v roce 1921.


Zleva: Zdenko Maršálek a Petr Hofman z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR a místopředseda Senátu PČR Petr Pithart
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Podle místopředsedy Senátu Parlamentu České republiky Petra Pitharta, který nad seminářem v Senátu převzal záštitu, je publikace mimořádná tím, s jakou pečlivostí a úhrnnou pietou vzpomíná všechny padlé. „Autoři vojákům vzdávají úctu nikoli vzletnými pietami, nýbrž vypsáním jejích životních příběhů, rekonstrukcí zranění, smrti a pohřbu. Čtete jeden příběh za druhým a nedokážete přestat. S takovým čtenářským zážitkem jsem se dosud nesetkal. Úcta ke každému jednotlivému mrtvému je tou nejvyšší úctou, kterou padlým můžeme dát.“


Konference_4.JPG
Místopředseda Senátu PČR Petr Pithart převzal nad seminářem záštitu.

Publikace zahrnuje 190 medailonů padlých, zemřelých a nezvěstných příslušníků Čs. samostatné obrněné brigády, kteří od října 1944 do května 1945 bojovali v okolí přístavu Dunkerque. V rámci zkoumání problematiky československého zahraničního odboje za druhé světové války představují různorodé životní osudy prostých vojáků tolik potřebný „pohled zdola“.

 

Konference_4.JPG

Studie, které jsou součástí publikace, naopak zasazují působení československých vojáků do širšího rámce bojové činnosti spojeneckých vojsk, a současně předkládají zajímavé výsledky zevrubného statistického zpracování získaných údajů. Publikaci doplňují i grafy a schematické mapky a téměř 700 barevných i černobílých fotografií a dokumentů.

 

Konference_4.JPG

Otto Pick z Univerzity Karlovy

Podle zástupce ředitele Ústavu pro soudové dějiny AV ČR Jiřího Kociana se tématu badatelé věnují soustavně. „Tato kniha může přinést nové pohledy na danou problematiku, a tak doufám, že se dostane také mezi mladou generaci.“

 

Konference_4.JPG
Zleva: Zdenko Maršálek a Petr Hofman z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, místopředseda Senátu PČR Petr Pithart, Otto Pick z Univerzity Karlovy a předseda Československé obce legionářské Pavel Budinský.
 

                     

lsd
 

26.10.2011