Z monitoringu tisku

Při jmenování rady pro vědu Nečas porušil zákon

Kdo se mýlí v neutrinech, která jsou rychlejší než světlo?

EK schválila dotaci 2,3 miliardy korun na vědecké centrum BIOCEV


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

SAYING IT ...ON PAPER knižně

V listopadu vychází knížka anglických esejů bývalého oblíbeného lektora a zkušeného editora vědeckých textů Richarda Haase. Knížka má nejen klasickou tištěnou podobu, ale také elektronickou verzi. K vydání v Ústavu pro jazyk český ji připravil Akademický bulletin a k dostání bude v knihkupectví Academia.

richard_mensi.jpg

 

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Revizní výzkum raně středověkého kostela v Libici nad Cidlinou

Libice nad Cidlinou: V průběhu srpna letošního roku proběhl pod vedením Archeologického ústavu AV ČR, Praha, v. v. i. revizní archeologický výzkum na akropoli raně středověkého hradiště v Libici nad Cidlinou. Výzkum se zaměřil na pozůstatky kostela objevené v roce 1949 Rudolfem Turkem, archeologem Národního muzea. Cílem výzkumu bylo ověřit a doplnit poznatky získané před 62 lety o stavební podobě kostela, způsobu jeho založení a osídlení, které mu předcházelo.


Obr. 1: Odkrývání původního zdiva ve východní části transeptu kostela (foto ARÚ Praha).
 


Obr. 2.: Dochované zdivo ve východní části transeptu kostela z poloviny 10. století (foto ARÚ Praha).
 

V roce 1949 zahájil Rudolf Turek, archeolog Národního muzea v Praze, dlouhodobý archeologický výzkum na akropoli raně středověkého hradiště v Libici nad Cidlinou unikáním objevem kostela datovaného do poloviny 10. století. Neobvyklá stavební podoba jednolodní stavby s příčnou lodí vedla autora výzkumu k předpokladu, že její původ je třeba hledat v Sasku v prostředí otonského císařského dvora. Za stavitele pak považoval rod Slavníkovců, kteří v té době Libici ovládali.


Obr. 3.: Sonda revizního výzkumu, pohled od západu (foto ARÚ Praha).
Obr. 4.: Revizní výzkum západní části transeptu kostela v Libici nad Cidlinou (foto ARÚ Praha).

 

Sonda položená v severní části transeptu kostela měla ověřit výsledky předchozího výzkumu a především získat informace, které dokumentace v roce 1949 nezachytila. Jedním z velkých překvapení současné revize byl rozsah dochovaného zdiva kostela, jehož výška oproti předchozím zjištěním dosahuje více než 70 cm. V další části sondy se podařilo získat cenné poznatky o způsobu založení stavby a dalších detailech její konstrukce. Odebrané vzorky malt přinesou při dalším laboratorním výzkumu důležité informace o použitých stavebních technologiích.
 


Obr. 5.: Pohled na východní líc zdiva východní části transeptu kostela. Celkem se dochovalo na 70 cm zdiva (foto ARÚ Praha).
 

Revizní archeologický výzkum byl proveden v rámci evropského projektu „Cradles of European Culture“ uděleném v programu Culture 2007-2013. Projektu se účastní instituce z osmi evropských zemí a jeho cílem je přiblížit společné kořeny evropské kultury a formování evropských identit. Krom Pražského hradu a Libice se projekt postupně zaměří i na další významné lokality spojené se vznikem prvních raně středověkých státních útvarů na našem území.


Obr. 6.: Pohled na základový vkop s pozůstatkem negativu zdiva v západní části transeptu kostela (foto ARÚ Praha).
 

Zdroj: http://www.arup.cas.cz

20.9.2011