Z monitoringu tisku

Při jmenování rady pro vědu Nečas porušil zákon

Kdo se mýlí v neutrinech, která jsou rychlejší než světlo?

EK schválila dotaci 2,3 miliardy korun na vědecké centrum BIOCEV


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

SAYING IT ...ON PAPER knižně

V listopadu vychází knížka anglických esejů bývalého oblíbeného lektora a zkušeného editora vědeckých textů Richarda Haase. Knížka má nejen klasickou tištěnou podobu, ale také elektronickou verzi. K vydání v Ústavu pro jazyk český ji připravil Akademický bulletin a k dostání bude v knihkupectví Academia.

richard_mensi.jpg

 

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

„Do tropů“ v knihkupectví Academia

Návštěvníci Galerie a literární kavárny knihkupectví Academia na Václavském náměstí mohou od 11.–28. února 2009 navštívit výstavu prof. Jana Jeníka Botanik v tropickém lese: fotografie z tropické Afriky 1965–1967. Výstavu uspořádala redakce časopisu Živa.


ziva_3

Profesor Jan Jeník vystudoval na ČVUT lesní inženýrství a po politicky motivovaném vyloučení z univerzity pracoval v letech 1971–1990 v Botanickém ústavu ČSAV v Průhonicích a Třeboni. Po r. 1990 se na UK vrátil jako profesor a vedoucí katedry botaniky. V letech 1994–1997 byl předsedou Akademického hodnotitelského grémia, které podle mezinárodních kritérií hodnotilo vědecký standard všech 60 ústavů Akademie věd ČR. Po r. 1995 působí jako emeritní profesor na UK. V průběhu své pedagogické činnosti působil delší období také na zahraničních univerzitách v Kábulu (Afghánistán), Akkře (Ghana), Dáresalámu (Tanzanie) a ve Vídni (Rakousko). Na zahraničních expedicích studoval skladbu tropických lesů a savan. 

ziva_4
Prof. Jan Jeník byl vyznamenán r. 1993 cenou UNESCO
Sultan Quaboos Prize za celoživotní práci v ochraně životního prostředí. Za zásluhy o českou vědu získal r. 1997 prestižní medaili Akademie věd ČR De scientia et humanitate optime meritis . Za celoživotní práci v lesnických vědách mu Česká zemědělská univerzita v Praze udělila r. 2005 titul Doctor scientiarum honoris causa .

ziva_2

ziva_1

Text a foto: Luděk Svoboda, Akademický bulletin

19.2.2009