Z monitoringu tisku

Při jmenování rady pro vědu Nečas porušil zákon

Kdo se mýlí v neutrinech, která jsou rychlejší než světlo?

EK schválila dotaci 2,3 miliardy korun na vědecké centrum BIOCEV


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

SAYING IT ...ON PAPER knižně

V listopadu vychází knížka anglických esejů bývalého oblíbeného lektora a zkušeného editora vědeckých textů Richarda Haase. Knížka má nejen klasickou tištěnou podobu, ale také elektronickou verzi. K vydání v Ústavu pro jazyk český ji připravil Akademický bulletin a k dostání bude v knihkupectví Academia.

richard_mensi.jpg

 

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

EUFORDIA 2009

V rámci českého předsednictví EU uspořádalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Technologické centrum Akademie věd ČR ve dnech 24.–25. února 2009 mezinárodní setkání s názvem Evropské fórum pro hodnocení dopadů výzkumu a vývoje (EUFORDIA 2009). Hlavním tématem konference bylo hodnocení národních a evropských dopadů 6. RP.


Eufordia_3
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin


EUFORDIA se zabývala převážně otázkami hodnocení přínosu 6. rámcového programu pro celou EU. Během dvou dnů konference představilo na 20 přednášejících různé přístupy hodnocení výzkumu a vývoje, byly prezentovány národní dopadové studie či postupy hodnocení některých DG Evropské komise. Na závěrečném panelu konference vystoupil předseda Akademie věd ČR Václav Pačes, Theodoros Karapiperis, (zástupce Evropského parlamentu), Erik Arnold (zástupce Technopolisu), Peter Fisch (Evropská komise, DG RTD), Julia Lane (NSF, USA). Diskuzi řídil náměstek ministra pro výzkum a vysoké školství, Vlastimil Růžička a Philippe Laredo, zástupce Université de Paris-Est a University of Manchester.

EUFORDIA_2
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Na konferenci byla vůbec poprvé představena hodnotící zpráva EK o výsledcích 6. RP. V jejím závěru se hovoří o tom, že je potřeba celou kulturu hodnocení programů, výzkumu a vývoje změnit. Účastníci závěry zprávy přijali a dlouze diskutovali o problematice evropského výzkumu, který má vysoké ambice vytvořit v Evropě prostředí, která i jednotlivým státům umožní dosáhnout světové konkurenceschopnosti. Zkušenosti z Koreje a USA ukazují, že vlády musejí mnohem více dbát závěrů dosažených hodnocením programů.

EUFORDIA_1 
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

České předsednictví si klade za cíl postoupit alespoň o krok v tom, aby iniciativy ustavit patřičné inteligentní systémy registrace výsledků vědeckého bádání došly naplnění na národní i evropské úrovni.

26.2.2009