Kalendář akcí

Today < 2012 >  < January > 
Mo Tu We Th Fr Sa Su
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

Úspěch Botanického ústavu AV ČR v České hlavě 2011

Skvělého výsledku letos dosáhl v soutěži Česká hlava Botanický ústav (BÚ) AV ČR. V kategorii Cena ministra životního prostředí byli oceněni vedoucí oddělení experimentální fykologie a ekotoxikologie BÚ AV ČR prof. Blahoslav Maršálek a jeho kolega z VUT Brno prof. František Pochylý, a to za vývoj flexibilní destratifikační technologie pro řízení kvality vody ve vodních nádržích. Tato technologie byla aplikována ve spolupráci s Povodím Moravy na Brněnské přehradě, která byla díky tomu voda vhodná ke koupání po celou sezonu.

 

Znečištění vodních ploch sinicemi je každoroční letní problém nejen českých vodních nádrží, který veřejnost zná v podobě zákazu koupání často již začátkem léta. Sinice ve vodě produkují toxické látky, jež jsou karcinogenní, neurotoxické, snižují přirozenou produkci ryb atd. V celém světě se proto hledají technologie, které by, pokud možno bez chemikálií, dokázaly zastavit vývoj toxických sinic. Nejlepším způsobem, jak se bez chemikálií sinic zbavit, je podpořit jejich konkurenci, například okysličovat spodní vrstvy vody. Na to existuje mnoho druhů zařízení, žádné však toto okysličování není schopno zajistit tak, aby flexibilně fungovalo na většině nádrží například s hloubkou do 20 metrů. Proto i při jejich užití sinice přežívají. Řešení přinesl ažprojekt laureátů, který byl v reálných podmínkách odzkoušen dvě sezony na Brněnské přehradě.
 
Zařízení je konstruováno tak, že respektuje odlišnosti jednotlivých nádrží. Proto je teleskopické a vodu promíchává šetrně, aniž by vířilo dno, a zároveň zabraňuje sinicím cestu k hladině za světlem. Zařízení je unikátní tím, že využívá znalostí životních strategií sinic, proto svou konstrukcí podporuje růst rozsivek, což je přirozený konkurent sinic. Rozsivky rostou rychleji než sinice, a tak jim spotřebují fosfor jako jejich přirozenou potravu, takže sinicím seberouživiny.
 
V Brněnské přehradě je realizovaný komplex opatření, který prokázal, že cílenými opatřeními a jejich kombinací lze omezit rozvoj sinic a vrátit nádrže jejich původnímu účelu pro rekreaci, pitnou vodu nebo chov ryb. Zařízení se používá na Brněnské přehradě již dva roky a v přehraděsinice prakticky nejsou.
 
Oba laureáti pokračují na vývoji dalších prostředků pro nechemickou likvidaci sinic. V letošním roce bylo provozně ozkoušeno další zařízení, které na základě principu kavitace způsobí u sinic popraskání měchýřků a jejich likvidaci. Zároveň zasažené sinice vydávají signál ostatním, že nejsou vhodné podmínky pro rozmnožování. Zařízení bude na Brněnské přehradě instalováno také v příštích letech. V laboratorních podmínkách je dále úspěšně ověřen princip tzv. umělé hladiny umožňující okysličování vodní masy ve velkých hloubkách. Principy jsou autorsky chráněny a vytváří základ pro další nechemické metody omezení rozvoje toxických sinic v nádržích, které jsou využitelné celosvětově, protože sinice jsou problém téměř globální.
 
  Zleva: prof. Ing. František Pochylý, CSc., prof. Ing. Blahoslav Maršálek, CSc.
 Zleva: prof. Ing. František Pochylý, CSc. (VUT Brno) a prof. Ing. Blahoslav Maršálek, CSc. (Botanický ústav AV ČR)
 
 
Připravily: Akademický bulletin a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

 

 

8 Dec 2011

Search

All intranet Current section