Ústav přístrojové techniky Akademie věd ČR uspěl ve spolupráci s Ústavem elektrotechnologie FEKT VUT v boji o evropské peníze. Díky grantu se tak do Brna mohl vrátit český vědec a finance poslouží také k dalšímu vzdělávání vědců.

Ústav přístrojové techniky tak společně s FEKT VUT získal dotaci 31 milionů korun na dobu tří let. „Díky grantu se nám podařilo zpět do Brna přivést z německého Münsteru po dvanácti letech Ing. Vladislava Krzyžánka PhD., který se věnuje elektronové mikroskopii,“ říká manažer projektu Vilém Neděla z ÚPT.

Reintegrací českého vědce však možnosti grantu nekončí. Peníze chtějí brněnští vědci využít na špičkové vzdělávání a realizaci mezinárodních vědeckých aktivit s cílem podpořit vědeckou excelenci Brna. Konkrétně půjde o organizaci vzdělávacích workshopů, hostování zahraničních vědců, podporu mobility vědců nebo podporu spolupráce s akademickou i průmyslovou sférou. Spolupráce už byla navázána například s University of Western Australia, Nanyang Technological University ze Singapuru a dalšími třemi špičkovými zahraničními vědeckými pracovišti. V průmyslové sféře bude ÚPT spolupracovat například s firmami Solartec, BVT Technologies nebo Delong Instruments a.s.
Díky zkušenostem a kontaktům navrátivšího se vědce a s podporou hostujících zahraničních profesorů ÚPT chce zkvalitnit úroveň vědecké práce na pracovišti příjemce i partnerů projektu, zavést nový výzkumný směr a zvýšit celkový počet vědeckých výstupů projektu realizovaných na základě nových mezinárodních spoluprací.
Projekt s názvem Podpora lidských zdrojů a transferu znalostí v podmínkách mezinárodní spolupráce vědeckých týmů s registračním číslem CZ.1.07/2.3.00/20.0103 uspěl pod vedením hlavního manažera projektu a vědce Ing. et Ing. Viléma Neděly, Ph.D. v boji o prostředky ze strukturálních fondů EU, konkrétně operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji.

 

4 Jan 2012