Kalendář akcí

Dnes < 2012 >  < leden > 
Po Út St Čt So Ne
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

section-box-04-bg.jpg

Akademický bulletin

abicko

Minuty z TVT

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

Více o projektu

Nové laboratoře pro výzkum polymerů nesou jméno Otty Wichterleho

V nových laboratořích začínají pracovat vědci Centra polymerních materiálů a technologií Otty Wichterle (CPMT OW) Ústavu makromolekulární chemie (ÚMCH) Akademie věd ČR. Slavnostně byly otevřeny ve čtvrtek 3. 11. 2011 v rámci Dnů otevřených dveří ústavů (3.–4. 11.), jež jsou na programu festivalu Týden vědy a techniky (TVT). Při této příležitosti vyzdvihl ředitel ústavu doktor František Rypáček zásadní význam polymerů pro moderního člověka. Pronikají do elektroniky, farmacie i medicíny a stávají se pro nás nepostradatelnými.

Akce se zúčastnil i předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš, jenž ve svém vystoupení připomněl paralelu mezi mottem festivalu TVT „Věda pro život“ a osobností prof. Otty Wichterleho: „ Byl typickým příkladem vědce, jenž právě pro život udělal velmi mnoho. Dokladem mohou být miliony lidí po celém světě, které využívají jeho vynálezu kontaktních čoček.“
 
CPMT OW bylo vybudováno s podporou Operačního programu Praha – konkurenceschopnost (OPPK) a ve vínku má více jak šedesát let zkušeností z makromolekulárního výzkumu, touhu po poznání a netradiční přístupy, jaké byly vlastní i zakladateli ÚMCH AV ČR prof. Ottu Wichterlemu, jehož jméno nové centrum nese.
 
Od kontaktních čoček k plastické elektronice
Základní i aplikovaný výzkum CPMT OW pokrývá široké spektrum materiálů a technologií. Badatelé zde budou mimo jiné zkoumat polymery využitelné pro flexibilní tištěnou elektroniku, ohebné a velkoplošné displeje či identifikační štítky na obalech výrobků, schopné poskytovat informace o změnách chemického složení, trvanlivosti apod. Vývoj technologií pro recyklaci polyuretanových pěn z vraků automobilů zas umožní přeměnit nežádoucí objemný odpad na suroviny opět využitelné ve výrobě nových materiálů a součástek. Díky postupům vyvíjeným v CPMT OW bude též možné modifikovat odpadní škrob na biodegradovatelné plasty, použitelné např. k výrobě mulčovacích fólií v zemědělství. Moderní přístrojové vybavení Centra se uplatní i při výzkumu polymerních materiálů pro lékařství, např. v umělých kloubních náhradách – s cílem zvýšit jejich spolehlivost a životnost. V neposlední řadě CPMT OW nabídne technické zázemí a možnosti kvalitního vzdělávání v makromolekulárních technologiích jak pro studenty, tak i odborníky z průmyslu.
 
 
 
UMCH_Otevreni_Centra_polymernich_materialu_Wichterleho_237.jpg
 
Podrobnější informace: Ing. Daniela Illnerová, ÚMCH AV ČR, tel: 296 809 331, e-mail: illnerova@imc.cas.cz
 
Připravily: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR a Ústav makromolekulární chemie Akademie věd ČR
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

 

4.11.2011

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast