České knihovny ve víru dějin

Učená společnost ČR si Vás dovoluje srdečně pozvat na přednášku, kterou pronese prof. Ivan Hlaváček (Katedra pomocných věd historických a archivního studia FF UK) na téma České knihovny ve víru dějin. Přednáška se koná dnes 22. 11. od 15.00 hod. v mistnosti 206 budovy AV ČR. Uvede ji a diskusi bude řídit prof. František Šmahel (Centrum medievistických studií AV a UK).


Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Ivan Hlaváček: České knihovny ve víru dějin

Přes mohutný tlak nových informačních médií neztrácejí knihy a jejich útočiště – knihovny – ve společnosti svou váhu. Nejen jako historický artefakt, ale i jako pevné, byť nejrůznějšími katastrofami pronásledované východisko. Knihovny jsou základní úložiště kulturních i vědeckých výdobytků, které jsou nevyčerpatelným zdrojem informací všeho druhu o stavu společnosti a které se nyní stávají podkladem pro knihovny virtuální.
Přednáška se obrací hlouběji do minulosti a snaží se představit knihovny v českém státě od jejich skromných počátků, které souvisejí s přijetím křesťanství, až do raného novověku. Je až s podivem, že přes doslova apokalyptické pohromy máme k dispozici soubor knihoven vzbuzující respekt. Nejdříve jde o knihovny rukopisné, které se v 2. polovině 15. století proměňují postupně v knihovny tisků, v nichž rukopisná kniha nezaniká, i když se mění její funkce. K převratu v dějinách knihoven dochází v době nástupu moderní společnosti na sklonku 18. století.
 


 

Prof. PhDr. Ivan Hlaváček, CSc., je významný český historik a nestor českých archivářů. Jeho dborné zaměření tvoří soubor pomocných věd historických, zejména středověká diplomatika, kodikologie a epigrafika, dějiny knihoven, politické, správní a kulturní dějiny s těžištěm v pozdním středověku a historiografie oboru v širším slova smyslu.
Prof. PhDr. František Šmahel, DrSc., se věnuje obecným dějinám pozdního středověku se zaměřením na dějiny husitství a rané renesance. Patří nejvýznamnějším českým historikům 20. století a bez nadsázky lze konstatovat, že jeho dílo koncentrované zejména na problematiku husitství je respektováno v evropském i celosvětovém měřítku.
 

22.11.2011