Biomasa jako součást energetické strategie ČR a EU

„Tuzemské zdroje biomasy by mohly nahradit až 15 % energetické spotřeby České republiky,“ uvedl na tiskové konferenci, kterou 12. března 2009 uspořádala Rada pro popularizaci vědy AV ČR, dr. Sergej Usťak z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i., Praha. V současnosti je to podle něj zhruba 5 %.


_MG_6936
Na snímku (zleva) Markéta Řízková ze společnosti ČEZ, a. s., dr. Sergej Usťak z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i., Praha a doc. Jan Krekule z Rady pro popularizaci vědy AV ČR, který tiskovou konferenci moderoval.  
 

Produkce a využití obnovitelných zdrojů surovin a energie je klíčovou otázkou udržitelného hospodářského rozvoje. S ohledem na vyčerpatelnost fosilních paliv a ekologické následky při jejich těžbě jsou lidé nuceni přemýšlet o alternativních zdrojích energie – a to především o biomase. 

Biomasa je relativně nejlevnější a nejvýznamnější částí z celkového potenciálu využití obnovitelných zdrojů v ČR. „Proto její podíl na celkové produkci energie z obnovitelných zdrojů dosahuje 75 %,“ dodal dr. Usťak.

_MG_6931
Na tiskové konferenci vystoupil s přednáškou
Rychle rostoucí dřeviny jako energetické plodiny také dr. Jan Weger z Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, v. v. i., Průhonice  

Biomasa je důležitou obnovitelnou surovinou také pro výrobu elektřiny. Společnost ČEZ, a. s., loni v tuzemských elektrárnách meziročně zvýšila výrobu elektřiny z biomasy o třetinu. Podle Mgr. Markéty Řízkové by výroba elektřiny z biomasy pokryla roční spotřebu více jak 90 000 českých domácností. Podpořit využívání biomasy k výrobě elektrické energie má také Akční plán pro biomasu, který vznikl na žádost ministerstva zemědělství. Plán má pomoci České republice naplnit závazek, že do roku 2010 zdvojnásobí podíl elektřiny vyráběné z obnovitelných zdrojů na hrubé domácí spotřebě proudu. Loni tento podíl činil zhruba 4 %. 

Více informací o biomase i Akčním plánu pro biomasu se dočtete na webových stránkách http://biom.cz/cz .

Text a foto: Luděk Svoboda, Akademický bulletin

18.3.2009