Kalendář akcí

Today < 2012 >  < February > 
Mo Tu We Th Fr Sa Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29        

.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

Nadační fond Jaroslava Heyrovského ocenil úspěšné studenty

Slavnostní předání Cen Nadačního fondu Jaroslava Heyrovského(NFJH) talentovaným středoškolským studentům se konalo v pondělí 19. prosince 2011 v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského (ÚFCH JH) AV ČR v Praze. Akce se zúčastnili také pedagogové, rodinní příslušníci, představitelé vědeckých a vzdělávacích institucí a další hosté. Ceny získalo deset vítězů a vybraných laureátů českých studentských předmětových a tvůrčích soutěží (osm olympiád, dvě Středoškolské odborné činnosti SOČ), které vyhlašuje MŠMT ČR.

 
Slavnostního ceremoniálu se letos opět zúčastnil i čestný předseda AV ČR prof. Rudolf Zahradník, který mladým nadějným adeptům české vědy kladl na srdce, aby nebyli zahleděni jen úzce do svého oboru: „Usilujte o to, abyste měli co největší rozhled! Neignorujte politiku, historii, sociologii…“
 
Vedle studentů byli tradičně oceněni i jejich učitelé a další odborní pracovníci, kteří je v jejich vědeckém snažení podporují a věnují se jim. Nově letos fond ocenil i konzultanty vítězných SOČ prací ve všech 18 kategoriích za jejich obětavou práci s mladými adepty na kariéru vědců, lékařů, technických pracovníků a jiných specialistů v širokém spektru oborů
 
 
Podporou českých talentovaných studentů se Nadační fond Jaroslava Heyrovského snaží naplnit vědecký i lidský odkaz profesora Jaroslava Heyrovského, prvního československého nositele Nobelovy ceny. Slavnostní předávání Cen NF JH je každoročně načasováno k výročí jeho narození (*20. 12. 1890).
 
Ceny NFJH za rok 2011
 
Ang Dung Le (Gymnázium v Tachově)
Vítěz ústředního kola 60. ročníku Matematické olympiády v kategorii A (duben 2011, Brno) a držitel bronzové medaile z 52. mezinárodní matematické olympiády (červenec 2011, Amsterodam, Holandsko).
 
Filip Hlásek (Gymnázium Mikulášské náměstí v Plzni)
Třetí místo v ústředním kole 60. ročníku Matematické olympiády v kategorii programování a zároveň 6. místo v kategorii A (duben 2011, Brno), držitel stříbrné medaile z 23. mezinárodní olympiády v informatice (červenec 2011, Pattaya City, Thajsko).
 
Stanislav Fořt (Gymnázium Pierra de Coubertina v Táboře)
Druhé místo v celostátním kole 52. ročníku Fyzikální olympiády (březen 2011, Olomouc) a držitel stříbrné medaile ze 42. mezinárodní fyzikální olympiády (červenec 2011, Bangkog, Thajsko). Je držitelem Ceny NFJH za rok 2009(práce „Stručný úvod do teorie letu sluneční plachetnice“; obsadil 2. místo v celostátním kole soutěže SOČ v oboru 02-fyzika).
 
František Petrouš (Gymnázium Jírovcova v Českých Budějovicích)
Vítěz celostátního kola 47. ročníku Chemické olympiády v kategorii gymnazistů (leden 2011, Pardubice) a držitel zlaté medaile ze 43. mezinárodní chemické olympiády (červenec 2011, Ankara, Turecko), kde navíc získal Zvláštní ocenění IUPAC za nejlepší výsledek v praktické části, neboť obdržel absolutních 100 % možných bodů. Je držitelem Ceny NFJH za rok 2010za vítězství v celostátním kole 46. ročníku Chemické olympiády a za zlatou medaili ze 42. mezinárodní chemické olympiády (červenec 2010, Tokio, Japonsko).
 
Martin Kufa (Střední průmyslová škola chemická Pardubice)
Vítěz celostátního kola 47. ročníku Chemické olympiády v kategorii studentů průmyslových škol (leden 2011, Pardubice).
 
Kateřina Medková (Biskupské gymnázium v Hradci Králové)
Vítězka ústředního kola 45. ročníku Biologické olympiády (květen 2011, Praha) a držitelka bronzové medaile z 22. ročníku Mezinárodní biologické olympiády (červenec 2011, Tchaj-pej na Tchaj-wanu).
 
Jakub Kříž (ZŠ Pozořice)
Vítěz ústředního kola 40. ročníku Dějepisné olympiády (červen 2011, Plzeň).
 
Eva Ullrichová (Gymnázium Františka Palackého ve Valašském Meziříčí)
Vítězka II. kategorie ústředního kola 37. ročníku Olympiády v českém jazyce (červen 2011, Vanůvek u Telče).
 
Tereza Krajíčková (Gymnázium Terezy Novákové v Brně-Řečkovicích)
Ocenění získala za vynikající práci „Možnosti využití paramagnetických částic a elektrochemických technik pro analýzu protoonkogenu bcl-2“, se kterou obsadila v celostátním kole soutěže SOČ 4. místo v oboru 04-biologie.
 
Lukáš Kolář (Střední průmyslová škola stavební v Hradci Králové)
Ocenění získal za vynikající práci „Studie nulového rodinného domu“, se kterou obsadil v celostátním kole soutěže SOČ 2. místo v oboru 08-ochrana a tvorba životního prostředí.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
111220-nadacni-fond-j-heyrovskeho.jpg
 
Připravily: Ústav fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
Foto: Ing. Květoslava Stejskalová, CSc.

 

20 Dec 2011

Search

All intranet Current section