Kalendář akcí

Today < 2012 >  < February > 
Mo Tu We Th Fr Sa Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29        

.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

Řízená termojaderná fúze pro každého

Nejen studentům, ale ‒ jak už sám název napovídá ‒ celé široké veřejnosti je určena kniha „Řízená termojaderná fúze pro každého“. U příležitosti 50. výročí svého založení ji vydal Ústav fyziky plazmatu AV ČR ve spolupráci se Skupinou ČEZ. Křest publikace za účasti autorů ‒ Ing. Milana Řípy, CSc., RNDr. Jana Mlynáře, Ph.D., Mgr. Vladimíra Weinzettla, Ph.D., a Ing. Františka Žáčka ‒ se konal ve čtvrtek 19. 1. 2012 v sídle Akademie věd ČR v Praze. Kmotry knihy se stali místopředsedkyně Senátu PČR PaedDr. Alena Gajdůšková a předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš.

 

Hledání spolehlivých zdrojů energie patří k úkolům, na jejichž řešení závisí i trvale udržitelný rozvoj lidské společnosti. Termojaderná fúze jako bezpečný, ekologický a surovinově nevyčerpatelný energetický zdroj nám může tento cíl výrazně přiblížit. Z těchto aspektů vychází i třetí vydání zmíněné publikace. Se 150 stranami textu a 110 fotografiemi, grafy a kresbami jde o přepracovanou a rozšířenou verzi. Prakticky každá kapitola, včetně zdánlivě neměnné historie výzkumu fúze u nás i v zahraničí, doznala podstatných změn v důsledku nových poznatků a neustálého pokroku v této oblasti fyziky. Nové jsou kapitoly „Přínos O. A. Lavrentěva výzkumu termojaderné fúze“, „Měření parametrů plazmatu tokamaku COMPASS“ a také bohatý „Výkladový slovník“.

Na křtu „Řízené termojaderné fúze pro každého“ promluvilo i několik významných představitelů politického a vědeckého života společnosti. Kromě kmotrů knihy Dr. Aleny Gajdůškové a prof. Jiřího Drahoše vystoupili s krátkými proslovy též ředitel ÚFP AV ČR Ing. Petr Křenek, předseda Vědecké rady AV ČR prof. Jiří Čtyroký, předseda Učené společnosti ČR prof. Václav Pačes a autoři publikace.

 

Get the Flash Player to see this player.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

19 Jan 2012

Search

All intranet Current section