Úvod » Aktuálně » Kalendárium únor 2012 – T. A. Edison

Kalendárium únor 2012 – T. A. Edison

Thomas Alva Edison

(11. 2. 1847 Milano[Ohio USA]-18. 10. 1931 West Orange)

„Genialita je 1% inspirace a 99 % potu.“ T.A.Edison


Foto: Thomas Alva Edison

Vynálezci, kteří vynikli svými objevy, kterým věnovali svůj čas a často i své peníze, většinou nebyli dobrými obchodníky a často spíše na svých vynálezech prodělali. Zcela jiným příkladem je však osobnost, která nebyla typickým příkladem neúspěšného vynálezce – podnikatele.

Thomas Alva Edison se narodil 11. února 1847 v americkém Milanu ve státě Ohio. Byl nejmladším ze sedmi dětí. Otec Samuel pracoval jako obchodník a matka Nancy byla učitelka. V roce 1854 se rodina přestěhovala do Port Huronu. O vzdělání se Thomasovi starala hlavně matka, protože do školy chodil mladý Edison jen tři měsíce. Zajímal se ale o přírodní vědy a ve sklepě domu si zařídil jakousi chemickou laboratoř, kde se věnoval svým pokusům. Byl samouk a své chybějící vzdělání si doplňoval četbou a později také studiem Newtonových a Faradayových prací.

Mladý Thomas začal pracovat velmi brzy, už ve dvanácti letech roznášel noviny, byl i novinářem a vydával dokonce vlastní noviny a několik let se živil jako telegrafista.

Za první Edisonův vynález je pokládán elektrický sčítač hlasů v parlamentě z roku 1868. O vynález ale zájem nebyl. Dalším vynálezem, který už do praxe uveden byl, se stal zdokonalený burzovní telegraf a Edisonovi přinesl zisk 40 000 dolarů. Finanční prostředky věnoval na vybudování své laboratoře v Newarku. Zde mimo jiné pracoval na zdokonalení telegrafu a na vylepšení psacího stroje.

Začátkem sedmdesátých let devatenáctého století se Thomas Edison oženil s Mary Stilwellovou, která pro něho pracovala v jeho podniku jako dělnice a měli spolu celkem tři děti.

V roce 1876 se Edison se svým podnikem stěhuje do Menlo Parku ve státě New Jersey a vybuduje zde proslulou laboratoř a dílny, kde zaměstnává mnoho spolupracovníků. Na tomto místě spatří světlo světa řada významných vynálezů a Edison zde pracuje i na zdokonalení telefonu.  Jedním ze slavných vynálezů byl fonograf. Přístroj pro reprodukci zvukového záznamu zachyceného na voskový povrch válce Edison představuje světu v roce 1877. Podle jeho návrhu přístoj sestavil mechanik Kreusi a hlas, který namluvil do fonografu dětskou básničku: „Mařenka měla ovečku…“, patřil Edisonově ženě. Thomas Edison byl velmi pilný a svému podnikání věnoval téměř veškerý svůj čas, což dokládá i to, že spal asi čtyři hodiny denně a více spánku pokládal za ztrátu času. Jeho cílevědomé pracovitosti a podnikavosti odpovídá i množství vynálezů, které mu jsou připisovány.

Edisonovým nejznámějším vynálezem je zřejmě žárovka. Je ovšem pravda, že před Edisonovým objevem byla řada vynálezců, kteří na vývoji žárovky pracovali. Ale všechny tyto žárovky měly podstatný nedostatek, který se projevoval na jejich krátké životnosti. Neúnavný vynálezce se proto rozhodl věnovat tisíce hodin a mnoho finančních prostředků na vývoj zdokonalené žárovky, která by mohla být uvedena do každodenního praktického života. Po nemalém úsilí Edison nakonec v roce 1879 slavil úspěch. Podařil se mu objevit vhodné bavlněné vlákno, které zuhelnatělé ve skleněné zatavené baňce s odčerpaným vzduchem dokázalo svítit 45 hodin. Edison se však nezastavil pouze u samotné žárovky, kterou dále vylepšoval a zvyšoval dobu svítivosti, ale navíc založil i firmu Edison Electric Light Co. na výrobu žárovek. Usiloval o to, aby se elektřina dostala lidem až do domu. Proto musel vyřešit i rozvod energie. Rychle po sobě pak následovaly další vynálezy spojené s elektrickou energií. V roce 1880 to byl elektroměr, v roce 1881 dynamo na výrobu elektrického proudu, v roce 1882 elektrocentrála a v neposlední řadě i první městská elektrárna otevřená v New Yorku roku 1882.

Při svých pokusech se žárovkou si Edison všiml zvláštního jevu, který nedovedl vysvětlit ani využít, později známý jako Edisonův efekt. V dalších letech byl tento jev vysvětlen a využit při vývoji elektronky. Edison do tohoto vývoje už ale nezasáhl.

V roce 1884 Edison ovdověl a v roce 1886 se znovu oženil. Se svou druhou ženou Minou měl tři děti. Další změna se týkala i nové adresy Edisonových laboratoří. Z Menlo Parku se všechny laboratoře a dílny přestěhovaly v roce 1887 do West Orange.

Vyjmenovat všechny vynálezy a patenty, na kterých se Thomas Alva Edison podílel je na tomto místě nemožné. Uvádí se, že získal asi 1300 patentů z nichž má pro lidstvo zásadní význam přibližně 20 patentů. Za připomenutí jistě stojí například kinetoskop (přístroj pro pozorování pohyblivých obrázků), uhlíkový mikrofon, magnetický třídič železné rudy, gramofonová deska, 35mm kinofilm nebo elektromobil.

Ne všechny vynálezy slavného vynálezce byly úspěšné, ale ty co slavily úspěch měly pro lidstvo zásadní význam. Edison měl k ruce celou řadu spolupracovníků a patřila k nim i taková jména jako třeba Nikola Tesla či český podnikatel a elektrotechnik Emil Kolben. S Kolbenem se Edison setkal ještě při svém pobytu v Praze v roce 1911.

Neobyčejně plodný život světově významného vynálezce, jehož jméno dnes zná celý svět se uzavřel ve věku 84 let 18. října v roce 1931 ve West Orange.

Na počest slavného vynálezce zhasly v den pohřbu po dobu pěti minut všechny žárovky ve Spojených státech.

V únoru 2012 uplyne 165 let od narození tohoto vynikajícího vynálezce a podnikatele, který se stal legendou už za svého života.