Centre of

Administration

and Operations of

ASCR, v. v. i.
Národní 1009/3
110 00 Prague 1

Czech Republic
tel.:  +420 221 403 111
fax.: +420 221 403 307
e-mail:
ssc@ssc.cas.cz

 

Videopresentation of the Academy of Sciences

videovizitka ASCR

Otevření kanceláře ERC

Dne 10. listopadu 2011 uspořádala Akademie věd ČR ve svých prostorách na Národní třídě v Praze slavnostní otevření kanceláře místopředsedy Evropské výzkumné rady (ERC) prof. Pavla Exnera. Kancelář bude pracovat při Středisku společných činností AV ČR, v. v. i a jejím hlavním úkolem je poskytovat administrativní podporu a potřebné zázemí místopředsedovi ERC. Prof. Pavel Exner zastává funkci místopředsedy od dubna letošního roku a jedním z jeho nejdůležitějších úkolů je koordinace sestavování a obnovy hodnotících komisí z oblasti neživé přírody. Události se vedle zástupců AV ČR a univerzit zúčastnili úspěšní žadatelé o granty ERC, a rovněž členové hodnotících komisí ERC z České republiky.

 

Součástí otevření byla přednáška prof. Exnera věnovaná především zaostávání nových členských zemí v této nejprestižnější evropské vědecké soutěži, v níž může úspěšný žadatel pro svůj tým získat až 2,5 mil. EUR na pětiletý výzkumný program. Porovnání výsledků republiky s jinými zeměmi s podobnou strukturou výzkumu dopadá značně tristně: v současnosti je v ČR pouze sedm těchto grantů. Pro srovnání, v Maďarsku je držiteli grantů 24 vědců, už vůbec nemluvě o tom, že třeba samotná univerzita v Cambridge se může pochlubit 67 takovými granty.

 

Prof. Exner poukázal na to, že úspěch v soutěži ERC se stal hlavním kriteriem, podle nějž se hodnotí kvalita evropských vědeckých institucí. Výsledky soutěže přetvářejí mapu vědecké Evropy a dlouhodobější zaostávání nás odsoudí trvale do role periferie. Je proto prvořadou a neoddiskutovatelnou povinností ředitelů ústavů, rektorů, děkanů a dalších zodpovědných pobízet své hvězdy a hvězdičky, aby vstoupily do soutěže; ani jeden potenciálně úspěšný uchazeč nesmí zůstat stranou.

 

European Research Council je první celoevropskou grantovou agenturou pro financování hraničního výzkumu. Zaměřuje se na podporu špičkových výzkumníků napříč všemi vědními obory, aniž by jim byla předpisována témata. Jediným kriteriem hodnocení je kvalita předkládaného projektu. Do dnešního dne bylo uděleno kolem 2250 takových grantů, v součtu představujících kolem čtyř miliard eur ze sedmi a půl, jež činí rozpočet ERC na léta 2007-2013.
 

10 Nov 2011

The Academy of Sciences of the Czech rebublic - The Academy of Sciences of the Czech rebublic

Search

All intranet Current section