Kalendář akcí

Today < 2012 >  < February > 
Mo Tu We Th Fr Sa Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29        

.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

Zvýšení daňové slevy rodinám s dětmi téměř kompenzuje sjednocení DPH, nepomůže ale nejchudším rodinám

Praha, 26. července 2011 - Think-tank IDEA, vedený Janem Švejnarem, dnes vydal studii vyhodnocující dopady vládního návrhu kompenzovat sjednocení DPH na 17.5% rodinám s dětmi slevou na dani ve výši 150 Kč měsíčně. Autoři Petr Janský a Klára Kalíšková spočítali, že tento kompenzační návrh vlády by snížil podíl domácností negativně zasažených sjednocením DPH z 80% na 65%. Domácnosti s dětmi by  tak po zvýšení daňové slevy v průměru ztratily již jen 35 Kč měsíčně.

 

Studie ale také ukazuje, že zvýšení slevy na dani za dítě nedostatečně kompenzuje nejchudší rodiny. „ Nejchudším rodinám vládní kompenzační návrh příliš nepomůže proto, že sleva na dani přispívá hlavně rodinám s pracujícími rodiči. Naopak mezi nejchudšími s rodinami s dětmi jsou často lidé bez práce nebo lidé, jejichž příjmy nedosahují výše, při které mohou slevu uplatňovat“ , vysvětluje Klára Kalíšková, autorka studie, jež v rámci IDEA a CERGE-EI zkoumá dopady sociálních politik. „Na druhou stranu velkou výhodou vládního návrhu je, že pozitivně ovlivňuje velký počet rodin s dětmi,“ podotýká Petr Janský, výzkumník IDEA a spoluautor studie.
 
Studie zároveň analyzuje dvě alternativy k vládnímu návrhu. Zvýšení přídavků na děti by pozitivněji ovlivnilo chudší rodiny, zároveň má ale dopad na menší procento rodin s dětmi. „Výsledek vyplývá z toho, že přídavky na děti jsou zaměřeny pouze na domácnosti s nízkými příjmy“, vysvětluje Janský.
 
Druhou alternativou je kombinace těchto dvou možných kompenzací: slevy na dani za dítě a přídavků na děti. Zvýšení slevy na dani za dítě o 120 Kč a zvýšení přídavků na děti o 115 Kč by mělo stejné průměrné dopady jako vládní návrh zvýšení slevy na dani o 150 korun, ale bylo by šetrnější k těm nejchudším. „Tato forma kompenzace by umožnila spojit výhody obou kompenzačních mechanismů při stejných nákladech pro státní rozpočet – alespoň částečně kompenzuje 99% všech rodin s dětmi a zároveň více než dostatečně chrání i nejchudší rodiny,“ dodává Kalíšková.
Studie vychází z dat ve Statistice rodinných účtů Českého statistického úřadu, metodologie vychází z předchozích studií IDEA. Studii si můžete v elektronické verzi stáhnout na http://idea.cerge-ei.cz/documents/kratka_studie_2011_05.pdf.
 
Kontakt na autory studie:
Petr Janský: petr.jansky@fsv.cuni.cz, 775 022 260
Klára Kalíšková: klara.kaliskova@cerge-ei.cz, 777 831 368
 
O IDEA: Think-tank IDEA, součást akademického pracoviště CERGE-EI, je projektem Národohospodářského ústavu AV ČR, v. v. i. a prof. Jana Švejnara. IDEA se zaměřuje na ekonomickou analýzu, vyhodnocování a vlastní návrhy veřejných politik a reforem.
 

26 Jul 2011

Search

All intranet Current section