Kalendář akcí

Today < 2012 >  < February > 
Mo Tu We Th Fr Sa Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29        

.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

CERGE-EI slaví 20 let

Centrum pro ekonomický výzkum a doktorské studium CERGE-EI, které je společným pracovištěm Akademie věd ČR a Univerzity Karlovy, slaví v říjnu 20. narozeniny sérií diskusních panelů a konferencí. Hvězdou pražského programu je nositel Nobelovy ceny za ekonomii profesor Joseph Stiglitz. Další osobnosti světového formátu, mezi nimiž nebude chybět ani hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu Olivier Blanchard, se spolu s absolventy CERGE-EI zúčastní sympozií v Londýně, Frankfurtu a New Yorku.

 
Tématy odborných diskusí budou například „Barevné revoluce ve východní Evropě: Co nám mohou říci o Blízkém východě“, „Jak rozdělit měnu: Zkušenosti s rublem, dinárem a korunou, aneb bude je Evropa znovu potřebovat“ či „Hospodářská politika a regulace v multipolárním světě.”
 
„Za 20 let jsme si vydobyli ve světě uznání a máme výsledky, kterými se chceme pochlubit i širší veřejnosti. Na amerických univerzitách je tento typ akcí pořádaných po celém světě naprosto běžný,“ říká Jan Švejnar, zakladatel a současný předseda Výkonného a dozorčího výboru CERGE-EI. „Odborné diskusní panely doma i v zahraničí nám dávají příležitost setkat se s našimi absolventy a získat nové příznivce i podporu pro další rozvoj naší instituce,“ vysvětluje Štepán Jurajda, ředitel CERGE-EI.
 
„Od samého počátku jsme kladli obzvláštní důraz na kvalitu a excelenci, aby se CERGE-EI mohlo měřit s těmi nejlepšími institucemi,“ říká Josef Zieleniec, zakladatel, první ředitel a současný člen Výkonného a dozorčího výboru CERGE-EI. „To se odráží v mezinárodním hodnocení, kde CERGE-EI obsadilo 58. místo mezi 1236 světovými ekonomickými katedrami v žebříčku Social Science Research Network. V ČR patří jeho výzkumníci mezi autory nejlépe hodnocených odborných článků,“ dodává J. Zieleniec.
 
Vysokou kvalitu výuky garantuje Výkonný a dozorčí výbor složený z předních českých i světových ekonomů, mezi něž patří i Joseph Stiglitz nebo ekonomický poradce prezidenta Obamy profesor Alan Krueger. Většina vyučujících získala doktorát na univerzitách v zahraničí, včetně škol jako jsou Princeton University nebo University of Chicago.
 
Za uplynulých 20 let CERGE-EI udělilo 114 doktorských a 350 magisterských titulů a jeho absolventi dnes pracují v 21 zemích. Uplatňují se v mezinárodních institucích jako Mezinárodní měnový fond či Světová banka, na univerzitách i v privátním sektoru po celém světě, a také v centrálních bankách. „ČNB prošlo více než deset absolventů; kteří byli výborní, například s Michaelou Erbenovou jsem léta pracoval v bankovní radě,“ uvádí Zdeněk Tůma, předseda Nadace CERGE-EI, která odpovídá za získávání soukromých darů a je součástí unikátní struktury financování CERGE-EI. „Většinu výdajů pokrývá podpora od státních institucí – Akademie věd a Univerzity Karlovy – ale zároveň přibližně 20 % financí získáváme ze soukromých zdrojů,“ vysvětluje Zdeněk Tůma.
 
Veškerá výuka v CERGE-EI probíhá v angličtině a řídí se kurikulem špičkových světových škol. Diplomy absolventů jsou uznávány nejen v EU, ale díky akreditaci Ministerstva školství amerického státu New York i v USA.
 
Kontakt: CERGE-EI, www.cerge-ei.cz, e-mail: office@cerge-ei.cz , tel: +420 224 005 123
 
Připravily: CERGE-EI a Odbor mediální komunikace, Kancelář AV ČR

 

3 Oct 2011

Search

All intranet Current section