Kalendář akcí

Today < 2012 >  < February > 
Mo Tu We Th Fr Sa Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29        

.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

Ekonomická konference na CERGE-EI

„Pražské ekonomické setkání“, na němž vystoupilo 40 účastníků z mnoha zemí světa a jehož zastřešující myšlenkou byl rozvoj mladých talentů, se konalo ve dnech 16.–18. 6. v budově výzkumného centra CERGE-EI, společného pracoviště Národohospodářského ústavu AV ČR a Univerzity Karlovy, které konferenci spoluorganizovalo.

Dalšími partnery byl think-tank ISEA a nezisková organizace Virtual Scientific Laboratories. Konference poskytla především mladým výzkumníkům možnost představit zatím nepublikované výsledky své práce a diskutovat o nich se svými kolegy.
 
„Organizování této konference má dva dlouhodobé cíle,“ říká ředitel Národohospodářského ústavu a CERGE-EI Štěpán Jurajda a upřesňuje: „Prvním cílem je vybudovat tradici kvalitních regionálních konferencí s účastí vědců, kteří působí v regionu střední Evropy anebo odtud pocházejí a angažují se v různých částech světa. Konference se pravidelně účastní jak etablovaní výzkumníci, autoři významných publikací v mezinárodních impaktovaných akademických časopisech, tak i začínající mladí talentovaní badatelé. Druhým cílem je vytvořit a udržovat mezi těmito vědci kontakty a výhledově počítat s  návratem některých z nich ze zahraničí na domácí univerzity.“Dlouhodobým strategickým cílem podobných konferencí je vybudování silné a mezinárodně konkurenceschopné akademické obce v České republice. „Taková akademická obec je nezbytná pro dlouhodobý posun ekonomiky směrem k produkci založené na vyšším podílu výzkumu a vývoje a lidského kapitálu,“ dodává Štěpán Jurajda .
 
Pražské ekonomické setkání otevřel svým příspěvkem profesor na Booth School of Business na University of Chicago Ľuboš Pástor. Ve své přednášce se zaměřil na vliv nejistoty v rozhodování vlád a politického rizika na cenu akcií na trzích. Druhou hlavní přednášku pronesl prof. Adam Szeidl z University of California v Berkeley, který pohovořil o behaviorálním modelu spotřebitelského chování. Účastníci setkání vystoupili s příspěvky na nejrůznější témata, mezi nimiž se například objevila experimentální ekonomie, makroekonomie, finančnictví, ekonomická historie či mikroekonomie.
 
Konference se pokusila přispět k rozvoji, přilákání a udržení talentů v České republice. Podle Petera Katuščáka, vyučujícího na CERGE-EI, mnoho talentovaných studentů každoročně odchází studovat různé doktorandské programy v západní Evropě anebo v Severní Americe a mnozí z nich pak zůstávají po ukončení studií pracovat v zahraničí. Částečně i proto vysvětluje dále, že jim chybí orientace v možnostech uplatnění v domácím prostředí a kontakty na místní akademickou obec. „ Cílem této konference bylo budování mezinárodních kontaktů a návrat části talentovaných vědců zpátky do České republiky, anebo alespoň vytvoření společných projektů, jež poskytnou  výměnu poznatků a možnosti získávaní grantových prostředků z mezinárodních organizací jako např. EU,“ zdůrazňuje Peter Katuščák.
 
Pro think-tank ISEA je podle slov jeho předsedy Tomáše Jelínka důležité, že mohl přispět k budování kontaktů mladých výzkumníků v regionu. „Potřeba ekonomických reforem ve střední Evropě jen podtrhuje smysl podobných setkání,“ shrnuje Tomáš Jelínek. Výkonná ředitelka tohoto institutu Simona Weidnerová dodala: „Talent management se v posledních letech stává celosvětově jedním z nejaktuálnějších témat fungování organizací a prioritní agendou manažerů věnujících se řízení lidských zdrojů. Relativně nová koncepce řízení talentů se objevila teprve před 11 lety a je spojena s problémy omezeného množství nadaných, schopných a talentovaných lidí v České republice, způsobeného nedostatkem odborníků na trhu práce kvůli odlivu mozků a stárnutí populace.“ Podle Weidnerové je v oblasti lidských zdrojů potřeba zaměřovat se na talenty především kvůli neustálému růstu specializace ve všech disciplínách a kvůli překotnému vývoji, který přináší nové technologie, nové činnosti, nové zaměstnance a nová oddělení, nové zákazníky i novou konkurenci. „Tyto změny jsou spojeny s nárůstem potřeby inovací, výzkumu a vývoje. Zaměstnávání lidí s vysokou kvalifikací je důležitější než dříve, ale zároveň jsou tito lidé vzácní. Proto jsou cíle konference tak  aktuální i naléhavé,“ doplňuje S. Weidnerová.
 
CERGE-EI: Akademické pracoviště CERGE-EI je společným pracovištěm Univerzity Karlovy a Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR se zaměřením na doktorské studium ekonomie a ekonomický výzkum.
 
ISEA: Institut pro sociální a ekonomické analýzy je politicky nezávislý think-tank, který se orientuje na reformy státních programů v České republice. Vedle přípravy reformních návrhů se věnuje i advokačnímu působení.
 
Virtual Scientific Laboratories: Nezisková organizace zaměřující se na podporu rozvoje, implementace a rozšíření vědomostí a znalostí v oblasti ekonomie a behaviorálních věd.
 
Kontakty: Jan Straka, CERGE-EI, NHÚ AV ČR, v. v. i., a UK (jan.straka@cerge-ei.cz), Simona Weidnerová, ISEA (simona.weidnerova@isea.cz)
 
Připravily: Odbor mediální komunikace (Kancelář AV ČR) a CERGE-EI NHÚ AV ČR, v. v. i., a UK
 

23 Jun 2011

Search

All intranet Current section