Kalendář akcí

Today < 2012 >  < February > 
Mo Tu We Th Fr Sa Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29        

.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

90 let českého a slovenského komunismu

Mezinárodní konference v Praze
 
Ústav pro studium totalitních režimů společně s Ústavem pro soudobé dějiny AV ČR pořádají ve dnech 3.–5. 11. 2011 mezinárodní konferenci „90 let českého a slovenského komunismu“. Koná se u příležitosti výročí slučovacího sjezdu Komunistické strany Československa, jejíž dějiny jsou podstatnou a zároveň tragickou součástí historie Československa. Záměrem konference, nad níž převzali záštitu slovenská premiérka Iveta Radičová, český premiér Petr Nečas a předseda Akademie věd České republiky prof. Jiří Drahoš, je prezentovat širší odborné veřejnosti výsledky výzkumu o vztahu komunistického hnutí a české a slovenské společnosti.

 
Slavnostní zahájení konference se uskuteční ve čtvrtek 3. listopadu v 16 hodin 2011 v budově Českého rozhlasu, pracovní konferenční zasedání se bude konat 4. a 5. listopadu v Lichtenštejnském paláci Úřadu vlády ČR.
 
Konferenci otevřou vystoupení osobností, které jí poskytly záštitu, dále generálního ředitele Českého rozhlasu Petera Duhana a představitelů obou pořádajících institucí – ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Daniela Hermana a ředitele Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR Oldřicha Tůmy. Následovat bude kulatý stůl o fenoménu komunismu ve 20. století a komunismu po roce 1990. Zúčastní se ho přední zahraniční či v zahraničí působící historici a politologové, mezi nimi např. Jacques Rupnik (Centre ďétudes et de recherches internationales, CERI), Françoise Mayerová (Centre français de recherche en sciences sociales, CEFRES), Igor Lukeš (Boston University) či Miroslav Kusý (bývalý rektor Univerzity Komenského v Bratislavě).
 
V pátek a v sobotu (4. a 5. 11.) bude na konferenci „90 let českého a slovenského komunismu“ předneseno přes čtyřicet příspěvků, v nichž se pozornost českých a slovenských historiků z obou organizátorských institucí, Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, Historického ústavu Slovenské akademie věd a dalších historických pracovišť soustředí na stěžejní aspekty vývoje Komunistické strany Československa a jejích proměn ve vztahu k české a slovenské společnosti. Pracovní zasedání se uskuteční ve dvou paralelních sekcích a v pěti tematických blocích (KSČ a její proměny do roku 1945; KSČ jako strana moci 1945–1989; Konflikty v komunistické straně a proměny komunistické ideologie; Československý komunismus v mezinárodních souvislostech; Československý komunismus a národní otázka).
 
Mediálním partnerem konference je Český rozhlas. Podrobnější informace jsou k dispozici na www.ustrcr.cz a www.usd.cas.cz.
 
Připravily: Ústav pro studium totalitních režimů, Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v. v. i., a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

2 Nov 2011

Search

All intranet Current section