Kalendář akcí

Today < 2012 >  < February > 
Mo Tu We Th Fr Sa Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29        

.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

Kdy osídlili moderní lidé Evropu?

Spoluautorem nové studie v časopisu Nature je český archeolog
 
Náš druh – Homo sapiens – osídlil Evropu o několik tisíciletí dříve, než se dosud předpokládalo. Mezinárodní vědecký tým vedený Ústavem antropologie Vídeňské univerzity analyzoval dva mléčné zuby z jeskyně Cavallo v jižní Itálii, nalezené v kontextu tzv. kultury uluzzienu. Od chvíle svého objevu v roce 1964 se oba zuby považovaly za neandertálské, avšak nová studie, nyní publikovaná v časopisu Nature, je anatomicky přisuzuje modernímu člověku.

 
Ke spoluautorům objevné práce patří i vedoucí Střediska pro výzkum paleolitu a paleontologie Archeologického ústavu AV ČR v Brně prof. Jiří Svoboda, jenž zároveň vede badatelskou základnu v Dolních Věstonicích. Je též ředitelem Ústavu antropologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně.
 
Dr. Stefano Benazzi a jeho kolegové srovnávali digitální modely vzniklé CT skenováním obou zubů s velkým souborem mléčných zubů neandertálců i prvních anatomicky moderních lidí, včetně nálezů z paleolitického areálu Dolní Věstonice-Pavlov na jižní Moravě. Nezávisle na sobě srovnávali jejich vnější i vnitřní znaky, jako jsou síla zubní skloviny a celkový profil korunky. Datování provedené týmem Oxfordské univerzity na ulitách mořských měkkýšů z nálezové vrstvy ukazuje na stáří 43 000–45 000 let. Časově tedy zuby z jeskyně Cavallo předcházejí nálezům anatomicky moderních lidí z jeskyní Pestera cu Oase, Muierii a Mladeč, které měly až dosud v Evropě primát.
 
 
Popisky k obrázkům:
Obr. 1. Nástroje a další artefakty z jeskyně Grotta del Cavallo (Apulia, jižní Itálie). Autoři: prof. Annamaria Ronchitelli a Dr. Katerina Douka
prvni-moderni-lide-1.jpg
 
Obr. 2. Levá horní stolička M1 mléčného chrupu z jeskyně Cavallo, nejstarší doklad anatomicky moderního člověka v Evropě. Autor: Dr. Stefano Benazzi
prvni-moderni-lide-2.jpg 
 
Obr. 3. Trojrozměrný digitální model téhož zubu. Autor: Dr. Stefano Benazzi
prvni-moderni-lide-3.jpg 
 
Připravily: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR a Archeologický ústav AV ČR

 

3 Nov 2011

Search

All intranet Current section