Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

MATFYZ – synonymum pro excelenci ve vědě již 60 let

Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy slavnostně zahájila rok, v němž oslaví 60. výročí svého založení. Šest dekád existence pracoviště, které vzniklo v roce 1952 vyčleněním matematických a fyzikálních oborů z tehdejší fakulty přírodovědecké, bilancovali 11. ledna 2012 v Profesním domě na Malostranském náměstí v Praze význační představitelé fakulty i její běžní zaměstnanci. V souvislosti s významným jubileem se vedení MFF UK rozhodlo udělit pamětní medaile 40 osobnostem fakulty, z nichž jsou mnohé zároveň spjaty i s pracovišti Akademie věd. Medaile předal rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl a děkan MFF UK Zdeněk Němeček. „MFF UK se postupně vyvinula v respektovanou vědeckou instituci, která zaujímá čelní místo v naší republice. Slovo matfyz je považováno za synonymum pro excelenci ve vědě,“ konstatuje Zdeněk Němeček v brožuře Matfyz 60, kterou fakulta k výročí svého založení vydala. Na slavnostní ceremoniál navázala „Strouhalovská přednáška“ Martina Čížka Nejmenší molekulární anion aneb Od tvorby molekul ke vzniku prvních hvězd

 
V současnosti je MFF UK rozdělena do tří relativně samostatných sekcí matematiky, fyziky a informatiky. Charakteristickým rysem fakulty je propojení pedagogické a vědecké práce. Nespornou výhodou posluchačů MFF je, že jejich učitelé jsou ve velké většině špičkovými odborníky mezinárodního významu. Vědeckou reputaci nejlépe dokumentuje velké množství pravidelně získávaných domácích i zahraničních grantů. Například v loňském roce se pracovníci fakulty podíleli na více než 300 projektů českých grantových agentur v celkovém finančním objemu 230 milionů korun a na 30 projektech mezinárodních v celkovém finančním objemu 62 milionů korun.
 
MMF_60_let_01.JPG
 
MMF_60_let_01.JPG
 
Matematicko-fyzikální fakulta UK přichystala k oslavám 60. výročí svého založení nespočet akcí, které se uskuteční během roku 2012; v lednu se např. koná tradiční Zimní škola z abstraktní analýzy (14.–21. ledna 2012). 
 
MMF_60_let_01.JPG
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
lsd

 

11 Jan 2012