Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Rezoluce členů akademické obce Univerzity Karlovy

Kvůli chystané reformě vysokých škol, která by měla mimo jiné od příštího roku zavést školné, se sešli zástupci akademické obce Univerzity Karlovy 19. ledna 2012 v prostorách Právnické fakulty UK. Informační shromáždění k věcným záměrům zákonů o vysokých školách a o finanční pomoci studentům svolal rektor prof. Václav Hampl a předseda Akademického senátu UK prof. Jan Hála. V jeho závěru byla přijata Rezoluce členů akademické obce Univerzity Karlovy v Praze.

"My, členové akademické obce Univerzity Karlovy, konstatujeme, že návrhy věcných záměrů zákona o vysokých školách a zákona o finanční pomoci studentům byly připravovány v neadekvátním spěchu a nesplňují ani základní požadavky kladené na dokumenty tohoto druhu. Oběma materiálům chybí přesvědčivá východiska, jakož i pádné argumenty pro nezbytnost kompletního nahrazení stávající úpravy. Navržené záměry by v kombinaci s úrovní politické kultury v naší zemi vedly k likvidaci samosprávného charakteru veřejných vysokých škol, k omezení jejich nezávislosti a k podřízení politickým a komerčním zájmům. To by v důsledku vedlo k omezení svobody vědeckého bádání, svobody projevu, práva vyhledávat a šířit informace a práva na vzdělání zaručených Listinou základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky.
My, členové akademické obce Univerzity Karlovy, důrazně varujeme vládu České republiky před přijetím těchto nekvalitních a nebezpečných návrhů. Českému vysokému školství jinak hrozí nenávratné poškození. Pokud vláda nevyslyší tento apel, uskutečníme nejpozději v týdnu od 27. února další informativní a protestní akce. Vyzýváme také akademické obce všech vysokých škol v České republice, aby v takovém případě učinily vše pro zastavení této nebezpečné hry s budoucností české společnosti.
Bránit všemi silami akademické svobody je totiž morální povinností každého člena akademické obce."

-red-
 

23 Jan 2012