Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Jihočeskou univerzitu povede prof. Libor Grubhoffer

Do čela Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích byl pro nadcházející čtyřleté volební období zvolen Akademickým senátem JU prof. Libor Grubhoffer. Po jmenování prezidentem republiky by se měl ujmout vedení Jihočeské univerzity, kterou od 31. srpna 2011 řídí prorektor pověřený vedením prof. Tomáš Polívka.


Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
prof. Grubhoffer na konferenci SVU v Táboře
 
Profesora Grubhoffera, bývalého děkana Přírodovědecké (původně Biologické) fakulty JU, zvolil Akademický senát JU dne 12. ledna 2012 ve třetím kole druhé volby nadpolovičním počtem (28 ze 40) hlasů. Druhý kandidát na nejvyšší akademický post prof. Ing. Miloslav Šoch, CSc., před třetím kolem z volby odstoupil: „ Rektor Jihočeské univerzity by již měl být zvolen, ze třetího kola volby proto v zájmu dalšího vývoje univerzity odstupuji. Děkuji všem za podporu a hlasy, které mi v předchozích kolech dali,“ sdělil ke svému rozhodnutí prof. M. Šoch.
Nově zvolený kandidát na rektora prof. Libor Grubhoffer přítomným senátorům poděkoval za hlasy a důvěru: „Vynasnažím se, abyste s mojí prací byli spokojeni, budu maximálně usilovat o to, abych v průběhu času dostál všem svým slibům a předsevzetím ve prospěch Jihočeské univerzity, s níž upřímně žiji a mám ji rád. Věřím, že společnými silami vytvoříme silný tým s jasnou vizí tak, aby univerzita prosperovala co nejlépe.“
 
Prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc. (*1957)
působí na Přírodovědecké fakultě JU a Parazitologickém ústavu Biologického centra AV ČR, v. v. i. Absolvoval studium biochemie na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Od roku 1991 je vedoucím oddělení/laboratoře molekulární ekologie parazitů Parazitologického ústavu AV ČR, později byl také ředitelem ústavu (1994–2002). V roce 2001 byl jmenován profesorem molekulární a buněčné biologie a genetiky. O tři roky později se stal prorektorem JU pro zahraniční vztahy (2001–2004) a poté děkanem Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Funkci děkana PřF JU vykonával ve dvou funkčních obdobích (2004–2011). Je autorem více než 90 publikací v impaktových časopisech, řešitelem a spoluřešitelem grantů Grantové agentury AV, Grantové agentury České republiky a řešitelem nebo spoluředitelem několika mezinárodních projektů. Společně s kolegy z Parazitologického ústavu se podílí na objevech týkajících se boje proti klíšťatům jako přenašečům lymeské borreliózy a klíšťové encefalitidy.
Hana Bumbová,
tisková mluvčí Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

 

13 Jan 2012