Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Konec světa nebude?

S koncem světa nepočítejte! Podle odborníků z České astronomické společnosti a Astronomického ústavu AV ČR totiž lidstvo žádná z předpovídaných katastrof na konci letošního roku neohrozí. Na nesmysly spojené s apokalypsou, která má podle propočtů Mayského kalendáře připadnout na 21. prosince 2012, upozornili astronomové na setkání s novináři v budově Akademie věd ČR na Národní třídě v Praze dne 18. ledna 2012.

konec_sveta_01.JPG

Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin                   

                    
Podle astrofyzika Jiřího Grygara z Fyzikálního ústavu AV ČR je na pováženou, že je třeba kvůli tak pokleslému tématu uspořádat tiskovou konferenci: „Je to důkaz, že je ohrožena schopnost lidí zpracovávat informace logickým uvažováním. Zavádějící informace navíc mnohdy rozšiřují i jinak seriózní média.“
Ke „konci světa“ připravila Česká astronomická společnost webové stránky http://www.astro.cz/rady/2012/ , na které zavítalo již přes 30 tisíc návštěvníků. „ Jejich prostřednictvím bychom si rádi z konce světa udělali nejen legraci, ale především uvedli na pravou míru všechny smyšlenky, které se tématu týkají. Očekávání soudného dne bude v některých společnostech doprovázet davová hysterie a deprese. Podaří-li se narovnat jednu dětskou duši či zachránit lidský život, budeme s výsledkem naší iniciativy spokojeni,“ vysvětlil místopředseda a tiskový tajemník České astronomické společnosti Pavel Suchan.
 
konec_sveta_01.JPG

Další ze souvisejících aktivit ČAS je soutěž o nejlepší kreslený či psaný vtip k tématu konce světa v roce 2012 a (nebo) Mayského kalendáře. Soutěžní práce lze zasílat na info@astro.cz do 20. prosince 2012. Jednotlivé příspěvky bude ČAS průběžně zveřejňovat na již uvedených webových stránkách. Ačkoli vítěze nečeká peněžní odměna, zkrátka nepřijdou: výherci obou kategorií získají balíček věcných odměn a na jaře roku 2013 – bezpečně dlouho po „konci světa“ – pro ně Astronomický ústav AV ČR chystá prohlídku ondřejovské observatoře.
 
konec_sveta_01.JPG

Mediálně úspěšnému fenoménu 2012 se bude věnovat také Hvězdárna a planetárium Brno. Multivizuální show Zpráva o konci světa pro děti od 10 let novinářům představil ředitel Jiří Dušek. „ Představení, které namluvili herci Městského divadla Brno, nejdříve s nadsázkou okomentuje novodobá proroctví vzbuzující bezdůvodný strach. Poté se ale dozvíme, že rostliny a živočichové na naší planetě skutečně hrají loterii o přežití. Netřeba se však příliš bát. Závěr pořadu bude více než překvapivý a optimistický.“
 
konec_sveta_01.JPG

  Program chystá i Štefánikova hvězdárna v Praze, která návštěvníkům představí „ scénickou apokalypsu“. Prostřednictvím tohoto audiovizuálního představení seznámí veřejnost s jevy (sluneční erupce, srážka Země s kometou či asteroidem, „seřazení planet“ atd.), které se dávají s koncem světa do souvislosti. Simulaci Armagedonu se vším všudy můžete shlédnout z bezpečného krytu, který právě ve hvězdárně vzniká, nejdříve v květnu 2012.
 
-lsd-

19 Jan 2012