Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Babuškova cena pro studenty a mladé vědecké pracovníky

Česká společnost pro mechaniku a Jednota českých matematiků a fyziků udělily v roce 2011 již poosmnácté Cenu Ivo Babušky za nejlepší práce z oboru počítačové mechaniky a výpočtové matematiky. Cenu založil v roce 1994 významný český matematik Ivo Babuška, který od podzimu 1968 působí ve Spojených státech amerických. Americká matematická společnost udělila v prvním letošním týdnu prof. Babuškovi cenu Leroye P. Steela za celoživotní dílo, jedno z nejvyšších ocenění, jakého se matematikovi může dostat.


Foto: Jitka Havlínová, Archiv ČSM
Prof. Okrouhlík, předseda České společnosti pro mechaniku, během prezentace

 

Cenu profesora I. Babušky za rok 2011 získal Mgr. Jan Česenek, Ph.D., z Matematicko-fyzikální fakulty UK v Praze za doktorskou disertační práci Nespojitá Galerkinova metoda pro řešení stlačitelného vazkého proudění. Druhé místo přisoudila komise Ing. Radku Kolmanovi, Ph.D., za disertaci Dispersní analýza rovinných kvadratických konečných prvků v úlohách elastodynamiky obhájenou na Fakultě strojní ČVUT v Praze. Třetí místo obsadil Ing. Michal Kuráž, Ph.D., z Fakulty stavební ČVUT v Praze s doktorskou disertací Numerical solution of the flow and transport equations in porous media with the dual permeability conceptual approach.

Čestná uznání byla udělena v kategorii diplomových prací. Rozhodnutím hodnotitelské komise získal první místo Ing. Michal Merta z Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB-Technické univerzity v Ostravě. Jako druhý se umístil Ing. Vít Sháněl z Fakulty strojní ČVUT v Praze, třetí byl Ing. Jan Zapletal z Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB-Technické univerzity v Ostravě.

Karel Segeth,
Matematický ústav AV ČR

 

9 Jan 2012